(GENERAL, 15.00) MEDICINA – REPETENTI – INSCRIERI / Conducerea de la Medicina ii mai pasuieste pe studentii repetenti pina la sfirsitul lunii. Daca nu se inscriu in "anul complementar" ii paste exmatricularea.

(CUZANET, Iasi, 28 octombrie) – Studentilor medicinisti cu peste 15 credite restante li s-a prelungit cu o saptamana perioada de inscriere in anul complementar. Daca initial aceasta era pana in data de 24 octombrie a.c, acum este pana in data de 31 ocrombrie a.c. Decizia apartine conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi (UMF) si a fost luata in sedinta Biroului Senat de ieri, 27 octombrie. "Pozitia noastra ramane aceeasi, nu am schimbat decat data limita a inscrierilor. Este ultima sansa pe care le-o dam acestor studenti. Cei care refuza in continuare sa se inscrie vor ramane pe dinafara", a declarat Ileana Cojocariu, cancelarul si purtatorul de cuvant al UMF.

 Un nou dead-line pentru studenti: 31 octombrie

In fata secretariatelor, se aflau inca de astazi studenti care vroiau sa se inscrie in anul complementar. "Nu ne-am inscris saptamana trecuta pentru ca am vrut sa ne transferam la Cluj, unde ne lasau cu 30 de credite restante. Insa nu am reusit, deoarece era prea tarziu sa incepem acum anul universitar", spune Munteanu Petronela, care trebuia sa fie studenta in anul III. Altii spun ca nu au au avut timp, iar altii s-au plans ca la secretariate era prea aglomerat.

In plus, studentii sustin ca acelora care au platit cei doi avocati nu li s-a dat voie sa se inscrie. "La secretariatul de Medicina Generala este o lista cu cei 134 de studenti care au platit avocatii. Pe astia nu ii lasa sa se inscrie in anul complementar, si daca ar vrea, pentru ca ei se afla in proces, adica sunt in situatie de litigiu cu conducerea UMF", a spus Munteanu Petronela. Conform declaratiilor studentei, numai cei de la Medicina Generala si-au luat un reprezentant legal, cei de la Farmacie si Medicina Dentara s-au mobilizat prea tarziu. "Avocatii le-au zis ca pot sa le faca doar un alt dosar, insa ei n-au mai vrut asa", spune studenta.

Conducerea UMF infirma aceste zvonuri, precizand ca nu au limitat posibilitatile de inscriere. "Nu exista nici un proces. Juristul nostru nu a primit nici un fel de notificare. Pana in data de 31 octombrie a.c. se pot inscrie toti studentii cu mai mult de 15 credite restante, nu exista nici o lista cu cei care au platit avocatii. Nu stim cine ii informeaza pe studenti sau, mai bine zis, dezinformeaza", a declarat Ileana Cojocariu.

Pentru inscrierea in anul complementar, studentii trebuie sa completeze fisa de inscriere, unde sa precizeze anul (ex.: anul III complementar) si sa plateasca o treime din taxa de scolarizare. / Laura Baban, Mihaela Bucur

Rectorul UMF, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae: "Nu avem voie sa trimitem in societate medici slabi pregatiti. Nu va fi nici o problema pentru noi ca pierdem acesti studenti"

Reporter: Domnule rector, cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Vasile Astarastoae: S-a ajuns aici pentru ca nu s-a respectat regulamentul votat de catre Senat. Biroul Senat, nu cel actual, cel dinainte, le-a acceptat incalcarea regulii din regulament, lasandu-i sa treaca in anul urmator cu mai mult de 15 credite restante. Noi am anuntat Senatul, cel de atunci, din noiembrie ca nu vom mai accepta asta. In fiecare luna au fost anuntate cadrele didactice, pentru a-si stabili o zi sau doua pentru a-si programa examenele, insa studentii nu s-au prezentat la aceste examene, fiind prezente numai cadrele didactice. Studentii au lasat totul pentru sesiunea din toamna, cand nu au reusit sa-si ia restantele. Noi n-am fost drastici dintr-o data.

R.: De cand stiau studentii de aceste "15 credite"?

V. A.: Regulamentul a fost aprobat in 2004, cand s-a trecut de la 12 credite la 15 credite. Pana in 2004 erau 12 credite si restul au fost numai hotarari ale Biroului Senat dinainte, care i-au lasat sa treaca cu 100 de credite. A fost chiar o studenta din anul VI cu 220 de credite, cand 60 este maximul pe an. Bineinteles ca nu a reusit sa le acopere. In aceasta universitate nu actioneaza decat legea. Atat pentru cadrele didactice cat si pentru studenti. Regulamentele date de catre Senat constituie legea in aceasta universitate. Nu se accepta nici o incalcare a regulamentului.

R. : Ce se intampla cu studentii care vor refuza in continuare, in forma de protest, sa se inscrie in anul complementar?

V. A.: Daca nu se inscriu, vor fi exmatriculati, avem suficienti studenti incat sa nu avem voie sa trimitem in societate medici slab pregatiti. In aceste conditii, daca ei nu mai vor sa continue, este strict problema lor. Nu va nici o problema pentru noi ca pierdem acesti studenti. Cadrele didactice vor preda mai eficient cu mai putini studenti. Nu este nici o problema pentru universitate, cel mult putem pierde o finantare, dar ne descurcam. Pentru bani nu facem rabat la calitatea actului de invatamant. Si acum, daca se reinscriu nu inseamna ca isi vor si lua examenele. Trebuie sa invete.

R.: Mai exista vreo posibilitate de negociere intre studenti si conducerea UMF?

V. A.: Absolut niciuna. Legea, regulamentul si hotararea Senatului nu sunt negociabile. In rest sunt deschis la orice, am ajutat studentii in toate problemele, mai putin asta. Le oferim totul, cu conditia sa invete. Cine nu invata poate sa-si aleaga alta profesie, dar nu cea de medic. / Laura Baban