(GENERAL, 17.00) REFORMA – INVATAMINT – UNIVERSITATI / Comisia Prezidentiala pentru Educatie vrea reformarea universitatilor romanesti.
(CUZANET, Iasi, 3 mai) – Joi, 30 aprilie a.c., a fost facut public proiectul intocmit de Comisia prezidentiala pentru Educatie, care vizeaza masuri de reformare a invamintului superior si preuniversitar. Pentru invatamintul universitar, masurile se concretizeaza intr-un proiect de Lege a Invatamintului Superior, format din zece capitole si 101 articole. La intilnirea avuta in acest sens au participat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, si premierul Emil Boc.

Etica in universitati
Unul dintre aspectele vizate de proiectul propus are in vedere asigurarea eticii si moralei in universitati. Astfel,  alineatul al doilea al articolului 15 doreste sa reglementeze situatiile de conflicte de interese si incompatibilitati, incluzind prevederea ca in aceeasi universitate nu pot ocupa simultan functii de conducere, la orice nivel, afini si rude de gradul al treilea inclusiv. De asemenea, legea interzice exercitarea unei functii de conducere, la orice nivel, dupa implinirea virstei legale de pensionare sau in paralel cu o functie de demnitate publica. De asemenea, rezultatele unui examen sau ale unei evaluari pot fi anulate de decanul facultatii, atunci cind se dovedeste ca acestea au fost obtinute în mod fraudulos sau prin incalcarea principiilor de etica universitara.

Decanii vor fi numiti de rector
Proiectul de lege modifica, de asemenea, si modul de organizare a alegerilor in cadrul institutiilor de invatamint superior. Conform Articolului 72, rectorul va fi ales prin concurs organizat si validat de catre Senat, iar acesta va numi prorectorii. Decanii sint numiti de catre rector din cele trei propuneri inaintate de consiliile facultatilor. Sefii de catedra sau departament vor fi alesi de catre colectivele respective prin vot universal si secret, conform Cartei universitare. Va creste puterea rectorilor si-a decanilor, dar si puterea de control a Senatului si consiliilor de administratie asupra acestora.
Cit priveste consiliul de administratie, acesta va fi format din rector, prorectori, decani si directorul departamentului administrativ si, unde este cazul, directorii institutelor de cercetare. Membrii consiliului de administratie, cu exceptia rectorului, nu sint membri ai Senatului universitar. Se va infiinta, la nivel national, Consiliul de Etica Universitara, cu rolul de a audita comisiile de etica din institutiile de invatamint superior si de a activa ca instanta unica in litigiile de etica. De asemenea, universitatile sint incurajate sa aiba initiative antreprenoriale.

Apar cancelarii studentilor
La nivelul facultatilor se va infiinta functia de cancelar al studentilor, iar la nivelul universitatilor cea de cancelar general al studentilor. Acestia vor avea acelasi statut ca prodecanii, respectiv prorectorii, vor fi alesi din rindul masteranzilor si doctoranzilor pe baza de alegeri in cadrul organizatiilor studentesti si vor avea mandate de cite doi ani.
Guvernul va monitoriza prin intermediul MECI activitatea universitatilor. Cind o institutie de invatamint se abate de la obligatiile stipulate in Articolul 11, care se refera la respectarea legislatiei, a Cartei, a politicilor de echitate si etica universitara si la asigurarea calitatii, reprezentantii Guvernului pot aplica sanctiuni de la suspendarea rectorului pina la nerecunoasterea diplomelor de catre stat si fuzionarea universitatilor sau desfiintarea lor.

Incurajarea cercetarii
Pentru ca cercetarea sa devina prioritara, Comisia a decis ca titularii granturilor de cercetare sa aiba autonomie si responsabilitate personala in achizitiile publice si gestionarea resurselor umane implicate in grant. „O masura inteleapta, ca grantul sa mearga dupa titular”, a comentat prof. univ. dr. Ioan Curtu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS).
MECI va realiza diferentierea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii. Cele mai performante vor primi finantari suplimentare, iar programele slabe pot ajunge pina la a li se sista finantarea din domeniul public. Aceste ierarhizari vor fi publicate anual.

Fonduri suplimentare la programele performante
Finantarea de baza a universitatilor va fi acordata multianual, pe toata durata unui ciclu de studii, sub forma de granturi, bazate pe echivalentul costului mediu pe student pentru fiecare domeniu si ciclu de studii. Universitatea nu va pierde granturile daca studentii nu dau randament la examene. Insa fondul de finantare suplimentara se aloca numai celor mai bune universitati si programe de studii, indiferent daca sint institutii de stat sau private (conform Art. 95, al. 4).  Pentru a atrage studentii straini, studiile in stiinte si tehnologii avansate, desfasurate in limbi de circulatie internationala, se vor finanta prioritar.
Conducerea ARACIS e de parere ca noul proiect de lege este benefic pentru invatamintul romanesc. „Proiectul este foarte bun. Speram doar ca vor reusi universitatile sa-l adopte. Oricum, sint trei ani pina la urmatoarele alegeri, timp in care speram ca lumea se va dumiri si obisnui cu aceste noi reglementari. Desigur, vor exista si forte rezistente, universitati care vor invoca motive si pretexte sa nu se conformeze cu noul regulament, dar asa se intimpla la fiecare schimbare”, a declarat Ioan Curtu.
Legea va intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, iar, in termen de 120 de zile, MECI va elabora regulamentele care decurg din aplicarea ei si stabileste masurile tranzitorii pentru aceasta aplicare. Senatele universitare au la dispozitie un an pentru a elabora noi carte universitare, precum si regulamente si metodologii de organizare si functionare a universitatilor in conformitate cu noua lege. De asemenea, la finalizarea actualului mandat (n.r. in trei ani), organele noi de conducere a universitatilor vor fi alese conform legii stabilite joia trecuta. / Ioan Stoleru