Marți, 14 noiembrie, în intervalul 11:00-15:30, a avut loc ceremonia de omagiere a profesorilor politehniști, la 210 ani de la înființarea, la Iași, a școlii de ingineri a lui Gheorghe Asachi. Evenimentul a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI). Programul a inclus discursurile invitaților, urmate de decernarea titlului de „Profesor emerit”, omagierea profesorilor seniori, premierea cercetărilor științifice și conferirea titlului de „Membru onorific al comunității academice”.
În deschiderea evenimentului, rectorul TUIAȘI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a ținut un discurs despre istoria înființării învățămîntului tehnic universitar la Iași. „Mai concret, în acest an sărbătorim 210 ani de la primul curs al acestei școli, care a început să funcționeze în 15 noiembrie 1813 și care reprezintă fundația Politehnicii ieșene de astăzi”. Discursul rectorului a fost urmat de către cel al consilierului de stat, Victor Opaschi, care a transmis mesajul prim-ministrului României. „Sunt deosebit de onorat să transmit un mesaj de respect și admirație față de valorile și oamenii excepționali, care au făcut din renumele Universității «Gheorghe Asachi» o unitate academică de elită” , a adăugat Victor Opaschi în discursul său.
În continuare, prorectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF), Radu Iliescu, a vorbit în numele rectorului UMF, iar prefectul Bogdan Petru Cojocaru, a punctat cîteva aspecte legate de modernizarea tehnicilor de predare și a campusului TUIAȘI. Au mai luat cuvîntul Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și primarul Mihai Chirica, cel care a și oferit universității o diplomă aniversară.
Ion Coșer, consul general al Republicii Moldova, Daniel Covatariu, președintele Fundației TUIAȘI și Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale Filiala Iași, au încheiat secțiunea de discursuri, adăugînd cîteva informații din istoria universității. „Vă invit, cînd ieșiți, să vă uitați în prima vitrină, pentru că acolo veți vedea un desen al lui Gheorghe Asachi pentru ceea ce visa el să fie sediul Arhivelor statului Moldovei”, a subliniat Florin Cîntic.
În a doua parte a evenimentului a avut loc decernarea titlului de „Profesor emerit”, prezentată de prof. univ. dr. ing. Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității. „Acum un număr de ani, un mare filosof, George Steiner, scria o carte, Maeștri și discipoli și reducea la esență actul predării, actul învățării”, a subliniat Eugen Seghedin în introducere. „Relația magistru-elev, magistru-discipol, nu este o relație foarte luminoasă. Sînt niște spectre tipologice între care cei doi se încadrează. Maestrul poate fi un pedagog care sfarmă un elev sau poate fi un magistru charismatic, în jurul căruia cresc tinerii și ajung să-și depășească profesorul. Sau elevul, discipolul poate fi resemnat, poate fi o persoană care să-și renege profesorul sau poate fi o persoană care cultivă memoria celui care l-a învățat”, a adăugat prorectorul, pentru a sublinia relația dintre un profesor și student.
Șapte profesori au primit apoi disctincția de „Profesor emerit”, printre care se numără Constantin Baciu, Paul Doru Bîrsănescu și Antoanela Curteza. Au fost, de asemenea, acordate șase premii pentru excelență în cercetarea științifică. Premiul pentru cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică a fost acordat prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu, iar premiul pentru inovare și transfer tehnologic a ajuns la conf. univ. dr. ing. Dragoș-George Astanei.
Spre finalul evenimentului au fost acordate 32 de distincții profesorilor seniori, printre care se numără prof. univ. dr. doc. ing, Alfred Braier și prof. univ. dr. ing. Horia Harojanu, ambii în vîrstă de 95 de ani. Ceremonia s-a încheiat cu momentul conferirii titlului de „Membru onorific al comunității academice” și al intonării imnului „Gaudeamus”.
Niciun comentariu