În Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc ieri, 8 mai, ceremonia de decernare a titlului de Profesor de Onoare profesorului universitar Cristian Focșa, de la Universitatea din Lille, Franța. În deschiderea ceremoniei, prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rectorul UAIC, a declarat: „Trăim astăzi un moment de bucurie, acela de a acorda titlul de Profesor de Onoare profesorului universitar Cristian Focșa, absolvent al universității noastre și profesor la Universitatea din Lille”.
După intonarea imnului academic „Gaudeamus Igitur”, prodecanul Facultății de Fizică, prof. univ. dr. Ionuț Topală, a citit Laudatio, subliniind meritele profesorului Focșa: de la absolvirea studiilor la Iași cu nota 9.98, pînă la finalizarea lor, la Universitatea din Lille, cu calificativul „Tres bien” (fr.: „Foarte bine”), de la alăturarea în corpul profesoral și de cercetare, în 1999, la atingerea rangului de profesor „de classe exceptionnelle” (fr.: „de clasă excepțională”), în 2020.
A vorbit apoi și prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, decanul Facultății de Fizică a UAIC, care a menționat că „Titlul de Profesor de Onoare reflectă și o componentă morală”. De asemenea, a amintit și de sprijinul pe care prof. univ. dr. Cristian Focșa l-a adus, în mod constant, comunității academice de la UAIC. „Foarte mulți colegi, profesori de la universitatea noastră, au beneficiat de stagii de pregătire științifico-didactică la Lille și foarte mulți studenți la licență, master sau doctorat s-au bucurat de stagii de practică Erasmus tot la Lille, coordonați de domnul profesor”, a explicat acesta, adăugînd că, la momentele respective, școala de fizică franceză putea oferi informații pe teme care la Iași s-ar fi abordat mai greu.
„Este o dublă semnificație pentru mine: din punct de vedere profesional și în același timp, un moment de suflet, deoarece acest semn de recunoaștere vine din partea celor de acasă”, a spus prof. univ. dr. Cristian Focșa.
Director al Laboratorului de fizica laserilor, atomului și moleculei de la Universitatea din Lille, Franța, și profesor de clasă excepțională la aceeași instituție, membru în cinci rețele naționale și internaționale din domeniul fizicii, autor a peste 120 de articole științifice, prof. univ. dr. Cristian Focșa a absolvit școala ieșeană de fizică de la UAIC în 1996.
Pe lîngă activitatea sa didactică, prof. univ. dr. Cristian Focșa desfășoară o vastă activitate de cercetare, pe care o prezentat-o și publicului prezent în Aula Magna a UAIC. Tema sa de interes în cercetare este ablația laser. În termeni simpli, acest concept poate fi tradus prin îndepărtarea sau tăierea unei probe folosind energia sub formă de laser, fiind folosită, încă din 2012, pentru cercetarea compoziției rocilor de pe Marte, dar mai ales în medicină. Laserul este folosit pentru identificarea diverselor tipuri de celule din tumori, care pot fi văzute în timpul operațiilor. Tehnica oferă precizie, pentru că, prin lasere cu infraroșu, apa din aceste structuri este absorbită, iar marginile lor pot fi estimate cu mai multă exactitate. Dispozitivul realizat de profesor și echipa sa a ajuns la al treilea prototip, scopul final fiind acela de a putea spune medicilor care țesuturi sînt sau nu canceroase, de ce tipuri și în ce stadii sînt cancerele pacienților.
Sursă foto: www.facebook.com/UAICdinIASI
de Giulia ISTRATE și Miruna TURBATU
Niciun comentariu