Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), va organiza joi, 8 aprilie 2021, de la ora 13.30, lansarea ultimelor numere ale celor trei reviste ale facultății – „Analele Științifice ale Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași. Istorie – nr. LXVI/2020”, „Classica et Christiana – nr. 15/2020” și „Studia Antiqua et Archaeologica – nrs. 26(1), 26(2)/2020”. La evenimentul care va fi transmis live, pe pagina de Facebook a Facultății de Istorie, vor fi prezenți și cei trei redactori-șefi ai acestor reviste: prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan, prodecanul Facultății de Istorie, prof. univ. dr. Lucrețiu Bîrliba, decanul Facultății de Istorie, și prof. univ. dr. Nelu Zugravu.
„Este vorba de lansarea ultimelor trei reviste importante ale facultății. Revistele sînt disponibile și în format digital, pe site-ul Facultății de Istorie, unde puteți găsi cuprinsul fiecărei reviste, normele de publicare, politica de recenzare, dar și arhiva ASUI (Anelele Științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași)”, a declarat prof. univ. dr. Laurențiu Rădvan.
Noua serie de Anale științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este considerată una dintre cele mai bune publicații din domeniul cercetării istorice din România. Aici au fost publicate rezultate ale cercetătorilor și profesorilor de la Facultatea de Istorie, dar și rezultate ale cercetătorilor de la Academia Română. De asemenea, în revistă s-au publicat și numeroase surse inedite.
Revista „Studia Antiqua et Archaeologica” a fost înființată în 1983, la acel moment ca volum dedicat memoriei reputatului istoric și cărturar ieșean Nicolae Gostar. Deși la început revista a fost gîndită ca o publicație periodică, din cauza dificultăților financiare și politice ale epocii, publicarea ei a reînceput abia în 1995, apărînd de atunci cu regularitate.
A treia revistă, intitulată „Classica et Christiana” și editată de Centrul de Studii Clasice și Creștine din cadrul Facultăţii de Istorie a UAIC, publică anumite contribuții semnate de specialiști români și străini din domeniile tradiționale de cercetare a clasicismului greco-roman, dar are ca scop și promovarea unor direcții mai recente, cum ar fi „Antichitatea tîrzie” sau „Viața cotidiană în Antichitatea greco-latină și creștină”.
Analele reprezintă o formă de publicații științifice istorice concise, care înregistrează în sens cronologic, an de an, evenimente considerate importante din existența unei societăți sau a unui stat. Analele Științifice ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se află la a 66-a apariție. Conținutul acestora este indexat în baza de date Central and Eastern European Library (CEEOL).
Sursă foto: www.facebook.com/istorieiasi
Niciun comentariu