Miercuri, 15 decembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași s-a desfășurat lansarea catalogului de expoziție 1940. Sub semnul ultimatumului, dictatului și cedării. La eveniment au participat atît istorici și personalități din Iași, cît și din Brașov. Pentru aceste eveniment, dar și pentru expoziția care a stat la baza acestui catalog, BCU Iași a colaborat cu Biblioteca Centrală „George Barițiu” din Brașov, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” din Neamț, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale din Iași.
Evenimentul, prezentat de Carmen Voroneanu, de la BCU Iași, a început la ora 12:00, printr-un moment muzical interpretat de lect. univ. dr. Edit Arva, la pian și soprana Luiza Torboli. Directorul Arhivelor Naționale din Iași, dr. Florin Cîntic, a ținut apoi un scurt discurs cu privire la proiectul istoric inițiat de Carmen Voroneanu. „Tot ce există în depozitele Arhivelor Naționale, cît și în depozitele Bibliotecii Centrale Universitare merită a fi pus în scenă pentru generațiile mai tinere sau pentru cei care nu știu ce s-a întîmplat în istoria noastră recentă. Acest proiect este o bună oportunitate și pentru noi de a arăta publicului lucruri mai puțin cunoscute, documente, hărți, imagini, ziare, care, de regulă, se deschid doar în fața specialiștilor care vin la sala de lectură. Or, un astfel de proiect, oferă oportunitatea tuturor celor care intră în instituție sau care vin la expoziție, de a intra în contact cu ceea ce este baza oricărei analize istorice, adică documentul cel mai important, cel mai relevant”, a spus acesta.
Despre semnificațiile anului 1940 a vorbit conf. univ. dr. Adrian Vițalaru, de la Facultatea de Istorie a UAIC. „Anul 1940 a fost un an teribil pentru statul român, a fost un an sumbru, un an în care frontierele României s-au modificat radical, un an care a lăsat milioane de români în alte state – în Uniunea Sovietică, în Ungaria, în Bulgaria. A fost un an în care Nașterea Domnului a fost o sărbătoare pe care românii au trăit-o cu frică și cu gînduri sumbre la ceea ce se putea întîmpla”, a subliniat acesta. El a mai subliniat că expoziția despre care vorbește catalogul proaspăt lansat „a fost un succes” și că „va fi itinerantă și în alte orașe ale României”.
Următorul discurs ar fi trebuit să fie cel al muzeografului ieșean Sorin Iftimi. Istoricul a decedat în luna noiembrie, iar participanții la eveniment au ținut un moment de reculegere în memoria acestuia. Colectivul de editori a decis să publice in extenso textul pe care Sorin Iftimi l-a oferit ca sinteză a ideilor prezentate cu prilejul vernisajului și conferințelor la Iași, Brașov și Piatra Neamț, orașe în care expoziția a fost itinerată deja.
La lansarea catalogului a fost prezent și directorul Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov, dr. Daniel Nazare, care a subliniat relația fructuoasă de colaborare între BCU Iași și bibliotecile județene din Brașov și Piatra Neamț.
În finalul evenimentului, conf. univ. dr. Ionuț Nistor, de la Facultatea de Istorie a UAIC, a vorbit despre însemnătatea anului 1940. „Gîndindu-mă la ce s-a întîmplat acum 81 de ani, încerc să răspund la întrebarea: «Și totuși cine a fost responsabil?». Responsabilitatea luării deciziei de cedare a teritoriilor din 1940 este împărțită între factorul politic și cel militar, împărțită pe niveluri, anterioară anului 1940 și imediată, în contextul strîns al evenimentelor din acel an. Calculele specialiștilor militari au arătat că România putea să facă față fără mari probleme unei ofensive, separate, dinspre sud și dinspre vest. Armata Română era însă incapabilă să reziste unei agresiuni sovietice, precum și unui război pe trei fronturi”.
Vernisarea expoziției „1940. Sub semnul ultimatumului, dictatului şi cedării” a avut loc în luna iulie, la BCU Iași. În urma valului de aprecieri care a urmat, a devenit prima expoziție itinerantă din istoria Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași.
Niciun comentariu