Jurnalistul Cătălin Ștefănescu a susținut miercuri, 11 mai, în holul Casei Balș, conferința-colocviu „Garantat 100% Cultură!”, eveniment organizat de către Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iași (UAGE), în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Sectorul de Misiune.
Invitatul a vorbit despre emigrarea românilor în Statele Unite, amintind de sociologul Dimitrie Gusti și cercetarea sa din 1929 asupra monografiei satului brașovean Drăgușm alături de alți 80 de cercetători. Acesta a descoperit faptul că foarte mulți ardeleni au emigrat în SUA pînă la începutul Primului Război Mondial. „Oamenii nu erau mulțumiți de condițiile în care locuiau în țară și plecau în America pentru a găsi o lume nouă, pentru a trăi altfel și pentru a face bani. Mergeau pe jos pînă la Hamburg, apoi traversau oceanul în condiții foarte grele pe vas. Dar o dată ce valul de emigranți a crescut, în timp, condițiile de a călători s-au îmbunătățit”, a povestit Cătălin Ștefănescu. Jurnalistul a adăugat că principala temere a românilor care emigrau și ajungeau pe celălalt continent era să fie trimiși înapoi acasă.
Invitatul a explicat un citat aflat pe unul dintre slide-urile prezentării: „Am suflat acolo-n faier și noi”, expresie care reprezintă faptul că românii au contribuit la consolidarea Americii. De asemenea, jurnalistul a povestit cum românii emigranți în SUA au organizat pensiuni în care au dezvoltat societăți de întrajutorare ce urmăreau asigurarea românilor în Statele Unite din mai multe puncte de vedere.
Realizatorul TV a vorbit și despre situația celor care se întorceau în țară și erau batjocoriți și arătați cu degetul de consăteni. „Mulți români au învățat să facă meseriile cu care au plecat de acasă mult mai bine. Însă atunci cînd se întroceau și le arătau celorlalți un alt mod despre cum se face un lucru, de cele mai multe ori, pe românește, erau miștocăriți. De altfel, acesta este un fel de-a fi al nostru. Dar asta e o altă discuție.”
A fost prezentat ulterior un scurt fragment video din filmul „Profetul, aurul și ardelenii”, care evidențiază ingeniozitatea românilor într-un alt spațiu decât cel al României. „Așadar, unii dintre compatrioții noștri care au emigrat în SUA s-au adaptat acolo și au făcut istorie. Cîțiva dintre ei sunt: George Pomuț, Nicolae Dunca și Alexander Vraciu.”
În urma acestei prezentări, realizatorul emisiunii „Garantat 100%” a dorit să evidențieze ideea conform căreia nu ar trebui să ne criticăm țara de dimineață până seara și nici să-i scriem poezii o zi întreagă, ci ar trebui să vorbim mai mult despre noi și să încercercăm să înțelegem ceea ce se întămplă în jurul nostru. „Este foarte important să avem un interes comun și nu doar în momente de criză. Iar la manifestări e mai important să urmărești scopul pentru care ești acolo, nu să mergi acolo pentru că te vezi cu cineva anume”, a spus invitatul.
Prezentatorul TV a abordat și conceptul de cultură, făcînd o diferență între cum definește dex-ul român cultura, căreia îi oferă o definiție de o pagină și jumătate, spre deosebire de dex-ul anglo-saxon, care o definește ca „Un mod de viață al unei comunități la un moment dat”. „Cultura este vie, nu are limite, ea este într-o continuă deschidere. Să numim cultură suma cărților, a filmelor și a evenimentelor artistice ar fi insuficient. Cultura poate fi orice, poate fi atitudinea pe care o are cineva, poate fi Simfonia a IX-a dar și modul în care îți parchezi mașina”, a explicat jurnalistul.
Evenimentul a făcut parte din cadrul întîlnirilor „Artă și Spiritualitate”. Cătălin Ștefănescu, invitatul evenimentului, este realizatorul și prezentatorul emisiunii „Garantat 100%”. A publicat articole pentru „Contemporanul”, „Steaua”, „Cotidianul”, iar astăzi scrie la revista „Dilema Veche”.
Niciun comentariu