Ieri, 11 decembrie a.c., de la ora 17.00, la Libraria „Cafenea – Orest Tafrali”, situata in incinta Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi (UAIC) s-a desfasurat evenimentul intitulat „Biblioteca Vie”. Studentii de la UAIC s-au intalnit cu aproximativ 10 specialisti sau persoane publice din diferite domenii. Conceptul evenimentului presupune ca invitatii sa fie perceputi ca niste carti, pe care studentii sa le poata „imprumuta si citi” timp de jumatate de ora. Acest tip de intalnire reprezinta „o forma de educatie non-conformala pentru inlaturarea stereotipurilor”, a mentionat in deschidere Alma Andrei, sefa biroului Centrului de Informare Profesionala, Orientare in Cariera si Plasament (CIPO).
Inainte de a se retrage catre mesele la care au avut loc conversatiile, invitatii au prezentat domeniile in care activeaza. Despre avantajele unui loc de munca independent a vorbit Ines Prodan, Marketing Freelancer . „Am lucrat pana in aprilie la ceea ce eu credeam ca e munca mea de vis. Apoi, am renuntat sa lucrez pentru un sef, satula de rapoarte, termene limita si birocratie si am devenit freelancer. ” a explicat aceasta.
Prof.univ.dr. Luminita Iacob, de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, este profesorul cu cea mai mare vechime la UAIC. „Sunt profesorul cu cea mai lunga experienta in aceasta universitate, dar nu cel mai batran. Cred ca in acesti ani de cariera, ce am castigat eu mult si durabil, a fost intalnirea cu voi, cititorii, pentru ca fiecare serie de studenti e diferita. Psihologia s-a facut la „n” facultati, din 1982, de cand predau eu. Cunosc varfurile de la matematica, de la fizica, de la stiinte economice. Spatiul meu de predare este foarte extins si satisfactia pe masura. Multi dintre studentii mei sunt in topul celor mai bune Universitati din America.”, a precizat prof. univ.dr. Luminita Iacob.
In cadrul prezentarii din deschiderea evenimentului, invitatii au impartasit si experiente din viata personala. „Din pacate, fizica e considerata foarte grea si complicata peste tot in lume, nu doar la noi. Cand un vatman, in Franta, a auzit unde lucrez mi-a spus «A, in cercetare, acolo se duc banii nostri si voi nu faceti mai nimic.» Eu i-am raspuns atunci ca la construirea tramvaiului pe catre il conduceti au lucrat fizicieni ca mine si m-a privit mirat” a explicat dr. Nicoleta Lupu, Director General al Institutului National de Cercetare.
La cea de a zecea edite a evenimentului organizat de CIPO au mai participat si profesor psihopedagog Alina Niculita, manager RE-MIND Center Iasi, alaturi de Adrian Cantemir, psihiatru si psihoterapeut la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi.
Despre domeniul industriilor creative au vorbit Oana Filip, project manager la Asociatia Industrii Creative, si Gabriel Curcubel, aka Krumel, de la Advert Point, impreuna si Cosmin Vaman, redactor promovare la Departamentul de Marketing Educational al UAIC.
Raluca Aftene, jurnalist TVR, a prezentat beneficiile si sacrificiile pe care le implica meseria de jurnalist. „Sunt jurnalist de 6 ani. Acum doua zile citeam in presa un interviu dat de unul dintre profesorii mei din facultate, Daniel Condurache, care spunea ca jurnalismul iti cere mult si iti ofera putin, ca e o meserie care iti mananca tot timpul din lume, timpul personal, ca nu ai o stabilitate financiara, dar ca noi, jurnalistii, o facem pentru ca ne arde o mare pasiune. Cam asa e si pentru mine.”, a mentionat aceasta.
De asemenea, la intalnire s-au aflat si Daniel Buleu , director de dezvoltare la Embarcadero Tehnologies, impreuna cu Vasile Sorohan, director la Centrul de Excelenta Iasi.
Pentru a participa la eveniment, studentii au completat initial un formular de inscriere, primind la finalul serii un permis de „cititor”.
Madalina Gheta
Alexandra Obreja
Niciun comentariu