Miercuri, 7 decembrie, a avut loc ceremonia de deschidere a Zilelor UMF Iași, ediția 2022, în aula „George Emil Palade”. Universitatea de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a împlinit 143 de ani de învățămînt medical și 30 de ani de cînd poartă acest nume.
La eveniment au participat profesori și studenți din cadrul UMF, membrii ai comunității academice ieșene și oficialități, printre care prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Daniel Juravle, viceprimarul municipiului Iași, Theodor Florin Pantelimonescu, consilier al Președintelui Consiliului Județean Iași și Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Ceremonia a început cu prezentarea a două videoclipuri, în premieră, despre identitatea lui Grigore T. Popa. Primul a avut drept subiect locul nașterii savantului, un sat din comuna Dănești, județul Vaslui. Al doilea videoclip a redat o declarație a lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, om de știință român care l-a cunoscut pe Grigore T. Popa, și care îl numea „intelectual de stînga”, „singurul profesor universitar care a avut curajul să îl atace pe Stalin și comunismul, în plin 1947, un om remarcabil și sărac”. Acesta a mai adăugat că Grigore T. Popa trăia într-un apartament care i-a fost cedat de Facultatea de Medicină de la București, chiar în interiorul facultății, punînd accent pe modestia omului de cultură care a fost Grigore T. Popa.
Momentul a continuat cu discursul rectorului UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care a făcut referire la consolidarea misiunii educației medicale, începută în secolul al XIX-lea de către părinții fondatori ai școlii medicale. Acesta a adus în discuție prilejul în care se petrece sărbătorirea celor 143 de ani de la înființarea Facultății de Medicină din Iași, menționînd că festivitățile „debutează la începutul unei luni bogate în semnificații, atît la nivel național, cît și spiritual”.
Președintele Senatului UMF, prof. dr. Irina Draga Căruntu, a scos în evidență în discursul său, elemente de lingvistică, făcînd apel la etimologia cuvintelor „universitate” și „educație” și menționînd că „din reuniunea și intersecția celor două sensuri rezultă misiunea noastră, aceea de mentor, de tutore de model implicat, asumat implicativ în formarea tinerilor care și-au pus destinul în mîinile noastre”.
Prof. univ. dr. Ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI a continuat seria de discursuri, spunînd că „Iașiul are privilegiul să dețină cel mai vechi învățămînt universitar din țară în toate domeniile”. Acesta a redat cronologic motivele care consolidează această afirmație: prima școală de inginerie, primul curs de agronomie, prima Universitate modernă, prima instituție de educație artistică și prima universitate de medicină, toate fondate la Iași.
Daniel Juravle, viceprimarul municipiului Iași, și Theodor Florin Pantelimonescu, consilier al Președintelui Consiliului Județean Iași au vorbit despre colaborările și sprijinul reciproc dintre administrația publică locală și UMF. Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei șă Bucovinei a adus mulțumiri pentru binele făcut celei mai vulnerabile ființe umane, „cea aflată în suferință”, comparînd activitatea medicilor cu „starea de jertă”.
La finalul ceremoniei a avut loc premierea cadrelor didactice care în anul universitar 2021-2022 au promovat pe funcția de profesor și premierera studenților de la toate facultățile din cadrul UMF care au obținut rezultate deosebite anul universitar precedent. Anul viitor va începe publicarea colecției integrale scrise de Grigore T. Popa.
În perioada 7-9 decembrie, sub genericul Zilele UMF, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește 143 de ani de la înființare printr-o serie de conferințe, expoziții și lansări de carte. Între 12-13 decembrie au loc Zilele Porților Deschise pentru viitorii studenți internaționali, eveniment care se va desfășura exclusiv online.
Facultatea de Medicină a fost fondată în 1879, cînd profesorul de anatomie, Leon Sculy a ținut primul curs în sălile Universității vechi. În 1991 i s-a oferit statutul de universitate, purtînd numele celebrului reprezentant al Școlii de Anatomie Funcțională Iași, Grigore T. Popa.
Grigore T. Popa a fost un academician și medic român ce a încurajat popularizarea științei moderne. De asemenea, în 1936, împreună cu Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu, a fondat revista „Însemnări ieșene”, publicație de prestigiu în cultura românească.
Niciun comentariu