Luni, 21 martie, Asociaţia „Societatea pentru Psihologie” a organizat prima dintre cele trei seri dedicate workshopului Braining Days. Acesta a început la ora 20.00 și a avut loc la Cărtureşti, Palas.
Constantin Isăchioaea, primul invitat, a vorbit despre „Secretele vorbitului în public”, încercând inițial să destindă atmosfera invitându-i pe cei prezenți să răspundă la întrebarea „De ce te afli aici?”. Din răspunsurile primite a alcătuit o listă pe baza căreia la final a punctat răspunsurile aduse în cadrul serii. Astfel, lista cuprindea: cum să scapi de gîndul că ceilalţi te critică în timp ce vorbeşti, cum reuşeşti să faci faţă întrebărilor spontane, depăşirea momentelor de criză, controlarea limbajului trupului, canalizarea emoţiilor, menţinerea contactului vizual, cîştigarea atenţiei publicului.
„Este important să îi spui publicului de ce ar trebui să te asculte. De multe ori ne axăm pe cuprins şi ne trezim la final că nu am prezentat decît ipoteza şi am ilustrat nişte lucruri despre care trebuia să vorbim”, a precizat Constantin Isăchioaea.
În continuare, Isăchioaea a vorbit despre Public Speaking, mai exact despre ce ar trebui să faci şi ce nu ar trebui atunci cînd ţii un discurs public. Conform acestuia, primul lucru pe care ar trebui să nu îl faci este să nu îţi înveţi discursul pe de rost, deoarece publicul va simţi că este vorba despre un monolog, iar tu, cel care ţii discursul, nu te vei mai putea concentra decît la ceea ce ai de spus. De asemenea, trebuie să se evite scuzele întrucît, publicul nu ştie cum trebuia să se desfăşoare activitatea respectivă. Alte aspecte ale discursului care trebuie evitate sînt: frazele lungi (obosesc auditoriul, nu transmit informaţia dorită, se poate înţelege alt mesaj), limbajul trupului (gesturile se pot corecta prin a ţine ceva în mînă).
Pentru a ieşi din atmosfera de predare, folosindu-se de trei persoane din public, Constantin Isăchioaea a propus un joc teatral pe baza asocierii tonalității vocii cu diverse stări de spirit.
După o pauză de 15 minute, s-a făcut o recapitulare a subiectelor discutate şi s-a mai jucat un joc, transmiterea unei informaţii într-un anumit context folosind doar întrebări. Contextele au fost: în ambulanţă, într-un magazin, la cinema, la o cină romantică, pe plajă şi la un examen.
„În afară de teama de moarte, nu existe temeri peste care să nu poţi trece. Nuditatea, cîntatul în public şi vorbitul în public sînt următoarele temeri pentru care nu ar exista ceva mai rău. Gîndiţi-vă cît de dificil ar fi să ţii un discurs în timp ce dansezi gol”, a adăugat Isăchioaea la sfîrşitul serii.
După prima seară a workshopului „Braining Days”, cei aproximativ 40 de participanţi au primit cîte o diplomă de participare şi au lăsat feedback pentru organizatori. Următoarele două seri ce se vor desfăşura tot la Cărtureşti, Palas, vor avea ca teme „Povestea ta cu furia” şi „NU, spus de o femeie”, iar invitaţi vor fi psihoterapeutul Elena Cazacu, respectiv Tatiana Grigore, actor, profesor de teatru şi dicţie.
Niciun comentariu