(GENERAL, 15.00) UMF – ANIVERSARE – RELATARE / Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” aniverseaza 131 de ani de existenta.
(CUZANET, Iasi, 25 noiembrie) – Aula „George Emil Palade”a gazduit astazi, 25 noiembrie a.c., incepand cu ora 10.00 ceremonia de deschidere a zilelor Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”(UMF), Iasi. Evenimentul a inceput cu ascultarea Imnului Romaniei. Sala era plina, la festivitate luand parte rectori, prorectori, profesori, primarul Iasului, Gheorghe Nechita, prefectul Dragomir Tomaseschi, ministrul Cristian Adomnitei, reprezentanti ai Bisericii Romano-Catolice si ai Bisericii Ortodoxe.
La Medicina n-ar lipsi banii
Rectorul UMF, Vasile Astarastoae a fost cel care a luat primul cuvantul: „Universitatea astazi a revenit la spiritul universitar cum a vazut Gr. T. Popa. Ne prezentam cu fruntea sus la acest bilant in care, pe de o parte, universitatea are o dimensiune multiculturala, pe de alta, o dimensiune umanista, reintorcandu-se la valorile umaniste si la nucleu etic si , de ce nu, mistic al profesiei medicale. Universitatea acopera prin absolventii sai 54 de tari si in acest moment universitatea noastra este recunoscuta de catre marile centre si de catre organisme profesionale. Universitatea noastra va fi recunoscuta intr-o luna sau doua de colegiul medicilor din India, de colegiul medicilor din Singapore, acele colegii care au o politica restrictiva privind diplomele si medicii care sunt recunoscuti.” In discursul sau, rectorul UMF a adus in discutie si problema banilor. El a declarat ca UMF-ul „are o situatie financiara invidiata.” S-avorbit si despre topul celor mai bune 500 de universitati si de ce romanii nu se regasesc acolo. Problema, spune rectorul, o reprezinta cifra de afaceri. Pentru a putea propulsa o universitate in topuri trebuie investiti bani multi, pe care insa statul nu ii ofera. Pentru a intari ideea ca la Medicina sunt bani, Vasile Astarastoae a anuntat si o marire a salariilor pentru 2011: „Stiu ca vremurile sunt grele. Stiu ca sunteti presati de incompetentele care decid uneori impotriva vointei noastre. Trebuie sa fortam ca ideile noastre sa patrunda in societate si nu societatea sa patrunda in reduta universitara. In aceste vremuri grele, chiar daca este un moment aniversar,transmitem mesajul ca, de la 1 ianuarie, indiferent de ce spun guvernantii, vom mari veniturile cu 30%.”A urmat un film dedicat universitatii si celui care a fost Gr.T.Popa. Sa prezentat trecutul si prezentul universitatii: pe scheletul Scolii de Chirurgie din 1859 dezvoltandu-se UMF-ul de astazi. Cu 10000 de studenti, dintre care 350 masteranzi si 1000 doctoranzi, universitatea dispune de sali de studiu modern: 30 de amfiteatre, 42 de laboratoare disciplinare si 25 laboratoare interdisciplinare.
De la intalnire nu au lipsit reprezentantii bisericii. Parintele Ion Serban, consilier pentru probleme medicale a transmis mesajul Inalt Preasfintitului Teofan si a binecuvantat adunarea. Din partea Episcopiei Romano-Catolica, Preasfintitul Petru Gherhel a trimis un reprezentant pentru a ura multi ani traiasca sarbatoritilor.
Vasile Isan, rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”( UAIC)a luat cuvantul din partea reprezentantilor UAIC(proprectori si profesori): „ Banuiesc ca sunt orgolii profesionale la mijloc, sunt orgolii individuale, dar ele trebuie menajate. O buna societate si o universitate nu se cladesc pe orgolii ci pe spirit universitar.” Vasile Isan a inmanat rectorului UMF si prorectorilor primul volum „Constiinta si cunoastere” in onoarea profesorului Gr. T. Popa. Acest prim volum a fost tiparit la editura Universitatii Al.I.Cuza, si se asteapta ca volumul doi sa fie scos la editura Gr. T. Popa. Cartile reprezinta un omagiu adus muncii profesorului Gr. T. Popa.
Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”(UTI) a fost reprezentata de academicianul Horia Teodorescu „”: Nu am vazut niciodat vreo diferenta intre universitatile noastre sau vreo linie de demarcare. Suntem cu totii un suflet academic. Orgoliile nu isi au rostul aici. Noi trebuie sa slujim tineretului”, a declarat acesta. De asemeni s-a lansat si o invitatie pentru anul 2013, cand UTI va sarbatori 200 de ani de existenta.
Diploma de excelenta de la Primarie
Primarul Iasului, Gheorghe Nechita, si-a exprimat fericirea pentru seria de evenimente din cadrul spatiului universitar iesean. Dupa jubileul de la Cuza, a venit randul UMF-ului sa sarbatoreasca. El a mai amintit sis a in lupta continua din societate, orgoliile nu ar trbui sa primeze: „Spiritul universitar trebuie sa fie in concordanta cu spiritul comunitar. Am o mare bucurie sa promovez ca viziune pentru Iasi o metropala a cunoasterii, metropola culturala. Ne dorim cu totii sa traim intr-un spatiu academic, intr-un spatiu al spiritului, al normalului dar si al bunastarii. Pentru asta ma zbat si eu pentru acest oras, pentru acest motiv inghit multe lucruri. Pentru acest motiv si eu ma bat cu prostia si cu incompetenta si incerc sa le inving si sa le pun la respect. Si eu ma bat cu orgolii dar cel mai important ar trebui sa fie orgoliul ca suntem ieseni.” Primarul a inmanat rectorului UMF drept cadou un album cu Palatul Culturii si o diploma de excelenta.
Dragomir Tomaseschi, prefectul de Iasi, a reprezentat Guvernul la adunarea festiva. Emotionat, acesta a citit discursul de pe foi. Vasile Astarastoae a tinut sa precizeze ca nu este incantat de Guvern dar este incantat de Dragomir Tomaseschi: „Ca prieten, sper ca nu o sa atace la acest moment festiv marirea de salarii.” Prefectul a multumit pentru invitatia de a lua parte la aniversare: „Aceasta universitate reprezinta o emblema a Iasului. De fiecare data cand trebuie sa prezint atuurile Iasului vorbesc despre absolventii universitatilor din domenii precum medicina, ingineriei, IT,tehnologiei. Am intalnit des comparatia ca reforma actuala a statului este comparata cu medicina, pentru ca Romania este ca un bolnav in stare grava care are nevoie urgent de o operatie. Facem eforturi la nivel de administratie ca aceasta operatie sa aiba loc cu succes si sa putem constata ca partea bolnava a fost tratata.” / Catalina Popescu
Niciun comentariu