Luni, 7 noiembrie, începînd cu ora 19:30, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași va avea loc gala Festivalului Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, aflat la a IX-a ediție, eveniment organizat de Asociația „Iubire și Încredere” Iași. În cadrul galei vor fi acordate premii corurilor de copii și tineret înscrise în concurs din România, Republica Moldova, Ucraina, Cuba și Filipine. De asemenea, vor susține acte performative corurile invitate în acest an.

Comisia de jurizare este alcătuită din prof. univ. dr Nicolae Gâscă (președintele comisiei de jurizare), dirijorii Anna Ungureanu, Nadia Seleznova, Enric Genesa, conf. univ. dr. Ioan Golcea, lect. univ. dr. Denis Ceausov și profesorul Adrian Ardeleanu. Evenimentul va fi moderat de Daniela Doroșincă, coordonatoarea festivalului, și de jurnalistul Horia Gumeni, de la TVR Iași.

„Fiind un festival coral, am dorit de la început să îmbunătățim performanțele corurilor, în mod special din Iași, dar și din țară. După cum bine se observă, în majoritatea edițiilor festivalului sînt foarte multe formații din afara României, mai puține de la noi. Asta înseamnă că fie sîntem puțin în urmă față de alte țări care se manifestă coral și au performanțe în acest domeniu, fie sîntem dezinteresați. Sperăm ca ambele motivații să se schimbe și să reușim să motivăm și corurile din România de copii, de tineri, de adulți să performeze în domeniul acesta al muzicii corale, pentru că este foarte bine primită de către public în general”, a declarat Daniela Doroșincă, directorul Asociației „Iubire și Încredere” Iași.

În cadrul galei vor avea loc și două recitaluri, unul susținut de Corul Canthemus de la Chișinău și unul de Corul Filarmonicii de la Cernăuți.

Festivalul Concurs Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu” a fost conceput în 2013, de către Asociația „Iubire și Încredere”, ca un schimb de experienţă între membri ai unor coruri din ţară şi străinătate (copii și tineri) și pentru a promova arta corală ca mijloc de exprimare artistică şi de interacţiune între tineri din diferite culturi şi medii sociale. În cadrul ediției de anul acesta concursul s-a desfășurat online, fiind înscrise 18 coruri de copii și tineret.

Gavriil Musicescu a rămas în istoria muzicii românești ca fondator al primului cor mixt al Catedralei Mitropolitane din Iași. A fost cel dintîi compozitor român care a introdus cîntecul popular în muzica academică. Acesta a ocupat și funcția de Director al Conservatorului din Iași în perioada 1901-1903.

Sursă foto: www.iubiresiincredere.ro