(GENERAL, 18.00) „CUZA” – PROIECT – BIBLIE / Universitatea „Cuza” a lansat ultimul volum din seria „Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688”.
(CUZANET, Iasi, 28 februarie) – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a lansat vineri, 27 februarie, cel de-al VIII-lea volum din seria de lucrari stiintifice „Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688”. Proiectul a fost initiat acum 30 de ani de catre UAIC in colaborare cu Universitatea „Albert-Ludwigs” din Freiburg, Germania, si Academia Romana, filiala Iasi, si a avut drept scop traducerea si publicarea integrala, in 26 de volume, a Bibliei din 1688 de la Bucuresti.
Publicarea ultimului volum din seria de lucrari a fost finantata prin grantul CNCSIS nr. 1454, „Resurse lingvistice in format electronic. Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688. Pars VII. Regum I, Regum II – editie critica si corpus adnotat”, desfasurat in cadrul Institutului de Filologie Romana „A. Philippide” al Academiei Romane, filiala Iasi, impreuna cu cele doua institutii de invatamint superior. „In 30 de ani nu am reusit sa publicam decit o treime din materie, dar speram sa continuam si sa finalizam publicarea acestei serii de lucrari, precum si sa formam tineri specialisti in domeniul filologiei romanesti biblice.
In aceasta strategie generala de expansiune, Senatul a luat o decizie de importanta maxima pentru viitorul filologiei biblice, si anume infiintarea Centrului de Studii Biblico-Filologice «Monumenta Linguae Dacoromanorum»â€, a explicat prof. univ. dr. Eugen Munteanu de la Facultatea de Litere a UAIC, coordonatorul proiectului. In momentul de fata, Centrul de Studii Biblico-Filologice, cu sediul in cladirea de pe strada Lascar Catargi achizitionata de Universitatea „Cuza” in luna iulie 2008, are trei angajati, dar urmeaza sa mai angajeze inca doi cercetatori. „In proiect am atras citiva dintre cei mai straluciti reprezentanti ai tinerei generatii de filologi si teologi. Speram sa aparem pe piata cu o ritmicitate mai mare”, a adaugat prof. univ. dr. Eugen Munteanu.
Volumul al VIII-lea din seria „Monumenta Linguae Dacoromanorum. Biblia 1688” este insotit de un CD si va putea fi procurat la pretul de 75 de lei. Exemplarele anterioare din aceasta serie pot fi achizitionate la un pret mic, incepind cu 5 lei, de la Editura universitatii iesene.
In 1987, dr. Paul Miron, profesor la Universitatea din Freiburg, a avut initiativa traducerii si publicarii Bibliei de la 1688. / Lina Vdovii
Niciun comentariu