Astazi, 11 noiembrie, incepand cu ora 10:00, in Sala Senatului a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), a avut loc cea de-a doua comunicare in plen a Conferintei Nationale „Text si discurs religios”, aflata la a patra editie. Prof. univ. dr. Alexandru Gafton, de la UAIC a moderat evenimentul, alaturi de prof. univ. dr. Petru Pistol, de la Universitatea din Pitesti si lect. univ. dr. George Ardeleanu, de la Universitatea din Bucuresti, care si-au prezentat lucrarile stiintifice intitulate: „Ipostaziere in sacru ori profan a cantecului sirenelor” si, respectiv, „Ortodoxie si aggiornamento. Predicicile lui Nicolae Steinhardt”.

Cuvantul introductiv l-a avut prof. univ. dr. Alexandru Gafton, care a amintit structural programul desfasurarii acestei comunicari in plen, mentionand ca va avea loc si o lansare omagiala de carte, a prof. univ. dr. Vasile D. Tara, intitulat „Filologie si bibliologie”. Prof. univ. dr. Petru Pistol a incercat prin interventia sa sa puna in paralel intre inteleptul antic, care nu este in realitate un filosof, si „vulgul popular”, mentionand faptul ca „urasc vulgul necititor si ma tin departe de orizontul inchis al lumii profane care se topeste in mediocritate”. De asemenea, a numit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” o „admirabila alma mater”, mentionand cu nostalgie ca in urma cu 44 de ani ar fi putut deveni cetatean al matricei spirituale a Moldovei.

Apoi, cuvantul i-a revenit prof. univ. dr. George Ardeleanu care a schitat in linii mari viata si transformarile spirituale ale lui Nicolae Steinhardt, punand accent pe scrierea predicilor acestuia. Academicianul a mentionat discrepanta dintre modul superficial de a privi convertirea lui Steinhardt la o noua religie si complexitatea traversarii acestuia prin doua trasee spirituale puternice: iudaismul si crestinismul: „Decizia finala are loc in inchisoare. Detentia este pentru el actul declansator de iesire din noaptea incertitudinii. Convertirea sa aduce si modificarea unei grile culturale”. Prof. univ. dr. George Ardeleanu a numit predicile lui Steinhardt „adevarate cursuri universitare, dar care pot fi intelese de nivele diferite. Sunt miraje extraordinare in spatiul interdisciplinaritatii”.

In continuarea discursului, moderatorul evenimentului a sustinut prezentarea volumului omagial al lui Vasile D. Tara, de la Universitatea de Vest din Timisoara. Acesta din urma nu a putut fi prezent la eveniment, din pricina unor probleme de sanatate. Volumul reuneste contributii din domeniul filologiei, filosofiei si bibliologiei. La manifestare, a fost totusi prezent fiul profesorului Tara, Bogdan Tara, care a citit mesajul tatalui sau, cuprinzand multumiri sincere pentru initiativa Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” de a lansa acest volum. „Omul traieste atata timp cat ceilalti isi amintesc de el. Ati facut in asa fel incat acest gest il mai tine inca in viata pe tatal meu”, a declarat Bogdan Tara. Volumul se lanseaza intamplator, prof. Vasile Tara doar banuind posibilitatea acestei aparitii editoriale. Cei din jur nu au dat ascultare interdictiei formulate de autor de a publica acest volum. In final, persoane care fac parte din familia sau din cercul de prieteni al academicianului Vasile D. Tara si-au exprimat gandurile si sentimentele pentru autorul lucrarii, urandu-i insanatosire grabnica si „ani multi”, printre acestia numarandu-se Adina Chirila, fosta eleva a filologului si Gheorghe Chivu, prof. univ. dr. al Universitatii din Bucuresti si membru al Academiei Romane.

Ieri, 10 noiembrie, ora 17:00 in Aula Magna a UAIC, prof. univ. dr. Vasile Isan, rector al UAIC, Inalt Preasfintitul Teofan Savu, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, conf. univ. dr. Dan Stoica, prodecan al Facultatii de Litere din cadrul UAIC si prof. univ. dr. Gheorghe Chivu au sustinut evenimentul de deschidere al Conferintei. Programul acesteia se desfasoara pe o perioada de trei zile, avand loc si comunicari pe sectiuni: Traducerea textului sacru, Retorica discursului religios si Literatura si sacrul. Mai multe detalii despre Conferinta Nationala „Text si discurs religios” pot fi intalnite si pe site-ul oficial al Conferintei: www.cntdr.ro.

Cristina Floroiu

Elena Margheoalei

Gabriel Craciun

Ramona Bejinariu