Aproximativ 100 de studenți și profesori universitari au participat miercuri, 14 noiembrie 2018, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași (TUIASI), la premierea cercetătorilor științifici și a profesorilor seniori și oferirea titlurilor de „Profesor Emerit” și „Membru Onorific al Comunității Academice”, eveniment organizat cu ocazia Zilelor TUIASI și a împlinirii a 205 ani de la înființarea primei școli de ingineri cu predare în limba română.
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, a vorbit în deschidere despre înscrierea la facultățile de inginerie și arhitectură și a adus în discuție studii legate de cererea pe piața muncii. „Aș dori ca acum, la peste două veacuri de cînd românii au început să creadă în educația inginerească, să vedem încotro se îndreaptă profesiile de inginer și arhitect în România și, mai ales, ce implicații are evoluția acestor profesii asupra atractivității educației universitare tehnice în regiunea în care existăm și nu încetăm să sperăm”, a spus rectorul, prezentînd apoi o analiză, pe care a numit-o „realistă și optimistă”. A subliniat apoi faptul că societatea românească începe să discute din ce în ce mai evident și mai consistent despre rolul decisiv al educației tehnice în dezvoltarea țării. „I. G. Duca, fost prim-ministru al României în perioada interbelică, spunea că «Ei, inginerii, sînt cei care pregătesc vremurile de azi și de mîine»”.
Gheorghe Asachi, inițiatorul presei în limba română în Moldova
Conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne, președintele Senatului TUIASI, a vorbit pe scurt despre Gheorghe Asachi, care de-a lungul anilor a abordat și ramura științfiică, și cea umanistă, exemplificînd cu activități importante din viața: organizarea școlilor din Moldova, înființarea Gimnaziului Vasilian la Trei Ierarhi, dar și activitatea în domeniul jurnalistic. „Contribuția lui Gheorghe Asachi poate fi hotărîtoare și în domeniul jurnalistic. El este în Moldova inițiatorul presei în limba română, scoțînd primul ziar românesc din Moldova, «Albina românească». A întemeiat tipografia «Albina» și a înființat o fabrică de hîrtie, pe care o va numi «Petrodava»”, a povestit președintele Senatului.
Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, a vorbit despre educație și scopul cadrului didactic, adresînd cîteva întrebări invitaților: „Ne dăm oare seama de valoarea istorică și civilizațională a Iașului. Și întelegem oare resposabilitatea care apasă pe umerii noștri, cei care avem datoria și onoarea de a continua tradiția academica ieșeană? Oare nu cumva am luat Iașul academic ca un dar? În loc sa îl considerăm o datorie și o misiune de continuat? E vorba pînă la urmă de scopul nostru comun, de educația și pregătirea nu doar a specialiștilor, ci și a oamenilor care vor continua în România de mîine. În zilele noastre, educația înseamnă cu mult mai mult decît o hiperspecializare într-un domeniu îngust, înseamnă și o cultură generală care să permită absolventului o perspectivă vastă și corectă a lumii în care trăim. Educația este și un drum cu repere clare în viitor, dar și ancore solide în trecut. Și ce exemplu mai bun în acest sens putem avea decît faptul că sărbătorim astăzi, împreună, 205 ani de învățământ tehnic la Iași?”, a spus rectorul.
Andrei Gazea, reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI, a trasmis un mesaj din partea colegilor săi, vorbind despre pregătirea tinerilor în domeniile ingineriei.
„Mi-a plăcut o caracterizare făcută acestei categorii de ingineri de autorul american James Michener, care spunea că «oamenii de știință visează să facă lucruri mărețe, inginerii le fac»”, a spus Romeo Olteanu, vicepreședinte al Consiliului Județean.
În cadrul manifestării au luat cuvîntul și Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est; preotul Florin Chirilă, parohul bisericii din Campusul Studențesc „Tudor Vladimirescu”, și Dan Covatariu, președintele Consiliului Director al Fundației Universitare „Gheorghe Asachi” din Iași.
Prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu cercetarea, dezvoltarea și inovarea, a înmînat Premiile pentru Excelență în Cercetare. Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică, a premiat Profesorii Emeriți ai TUIASI. Conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne a decernat premiile pentru Profesorii Seniori. Prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, prorector responsabil cu managementul resurselor, a oferit distincțiile pentru Membrii de Onoare ai Comunității Academice. Lista întreagă cu distincțiile și premiile acordate poate fi consultată aici.
Niciun comentariu