In perioada 30 noiembrie – 16 decembrie a.c., Centrul Cultural German Iasi impreuna cu Societatea Antroposofica din Romania si Asociatia Waldorf Iasi vor organiza o serie de manifestari sub titlul „Univers Rudolh Steiner – 150 ani”, cu ocazia implinirii a 150 de ani de la nasterea fondatorului curentului spiritual antroposofic.
Invitat special la seria de evenimente va fi dr. biolog Petre Papacostea care va sustine pe 30 noiembrie, incepand cu ora 16:30, o conferinta la sediul Centrului Cultural German cu titlul „Antroposofia, o prefigurare a stiintei secolului al XXI-lea”. Tot in aceeasi zi, incepand cu ora 19:00, la Libraria Humanitas de pe Strada Lapusneanu, va avea loc o intalnire cu ing. Vlad Radu Popa, directorul editurii Univers Enciclopedic care va prezenta opera lui Rudolph Steiner publicata in cadrul acestei edituri.
De asemenea o expozitie tematica va fi deschisa miercuri, 30 noiembrie, de la ora 16.30 si va fi gazduita de Centrul Cultural German. „Societatea Antroposofica din Romania a fost cea care a luat initiativa organizarii acestei expozitii. Virginia Petrovici de la Asociatia Waldorf s-a ocupat, in general, de problemele organizatorice, ea fiind in acelasi timp si membru al Societatii Antroposofice. Expozitia cuprinde 18 bannere cu text in limba germana si cu fotografii color. Langa fiecare banner veti gasi si traducerea in limba romana. Conferinta va fi sustinuta tot in limba romana, prin urmare acest eveniment nu se adreseaza numai cunoscatorilor de limba germana”, a declarat Laura Mihaileasa, profesor la Liceul Waldorf.
Organizatorii au tinut sa precizeze ca antroposofia nu este o doctrina religioasa care il inlocuieste pe Dumnezeu cu omul conceput ca esenta divina, cum este definitia in DEX, ci o conceptie spirituala care isi propune intelegerea fiintei umane prin dezvoltarea perceptiei suprasenzoriale. „DEX-ul a preferat o varianta mult mai simpla si cumva destul de trunchiata. Este un curent spiritual. Expozitia se refera la activitatea lui Rudolph Steiner si la impulsurile pe care acesta le-a adus in diverse domenii: pedagogie, medicina, euritmie s.a. Fiind un curent spiritual, el se manifesta in toate domeniile. Antroposofia momentan este vazuta comform acestei definitii din DEX. Publicul nu ar trebui sa se limiteze in ceea ce priveste aceasta miscare, la definitia din dictionar care prezinta o viziune unilaterala si deformata”, a mai adaugat Laura Mihaileasa.
Expozitia se poate vizita de luni pana vineri, intre orele 14:00 si 18:00. Intrarea este libera.
Ovidiu Argeanu
Niciun comentariu