Astăzi, 25 martie a.c., începînd cu ora 10.00, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USAMV), în Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a avut loc aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Norman Ernest Borlaug, reputat agronom, cercetător științific și laureat al premiului Nobel pentru Pace. Manifestarea a avut loc sub forma unui simpozion în care au luat cuvîntul pectorul universității, prof. univ. dr. Vasile Vîntu, prof. univ. dr. Constantin Vasilică, dr. Cristina Slabu, șef de lucrări la departamentul Știința Plantelor al USAMV iași și invitatul special domnul Lucian Buzdugan, Director General al S.C. TCE 3 BRAZI, Insula Mare a Brăilei.
„Omenirea își poate asigura securitatea alimentară?” a fost tema discursului și expresia îngrijorării pe care a manifestat-o rectorul USMAV în debutul acestui simpozion. Profesorul a prezentat date și statisci care ne arată, spune el, că „numai cu un uriaș efort politic, financiar și cu aderarea tuturor la ideea că asigurarea hranei este o prioritate mondială și de mare actualitate, omenirea își poate salva viitorul.”
Viața și opera lui Norman Ernest Borlaug au fost prezentate de prof. univ. dr. Constantin Vasilică. Acesta a explicat cum agronomul american, de origine norvegiană, numit și „Părintele revoluției verzi” a adus schimbări notabile în agricultura tradițională, a descoperit numeroase soiuri de grîu și de orez rezistente la boli și a avut o contribuție semnificativă la diminuarea foametei în țările slab dezvoltate din Asia de Sud, la mijlocul anilor ’60. „Nici o altă personalitate agronomică din istorie n- a creat, pînă în zilele noastre, sacrificîndu-și cei mai frumoși ani ai vieții, o operă atît de valoroasă din punct de vedere științific și practic, care să fie recunoscută și apreciată pentru binefacerea adusă umanității, operă pentru care Norman Ernest Borlaug a fost considerat, pe drept, cel mai mare agronom al lumii din toate timpurile”, a subliniat profesorul Constantin Vasilică. Pentru activitățile sale umanitare, agronomul a primit peste 250 de premii din diferite țări, a fost declarat Membru de onoare al Academiei Romîne în 2009, dar cea mai importantă recunoaștere a sa a fost acordarea Premiului Nobel pentru Pace, în anul 1970. De asemenea, în 2006 a primit Medalia de Aur a Congresului Statelor Unite ale Americii.
Printre puținii români care l- au cunoscut pe Norman Borlaug se numără Lucian Buzdugan, director general al S.C. TCE 3 BRAZI IMB S.R.L. și fost student al USAMV Iași, care a participat la această manifestare. Acesta a împărtășit fotografii și impresii de la World Food Prise, competiție organizată de Borlaug, unde l-a întîlnit pe acesta de mai multe ori în perioada 2004- 2007. „Dacă un om salvează viața altui om este numit erou, dar dacă salvează milioane de vieți cum l-am putea numi? Supererou?! Eu cred că Norman Borlaug a fost trimisul lui Dumnezeu pe pămînt”, a accentuat Lucian Buzdugan.
Cu ocazia acestui eveniment, Editura „Ion Ionescu de la Brad” Iași a lansat volumul „Aniversarea a 100 de ani de la nașterea lui Norman Ernest Boralug”, coordonat de prof. univ. dr. Constantin Vasilică.
Niciun comentariu