(CAMPUS, 16.00) „TUDOR” – RENOVARI / Din toamna, Universitatea Tehnica isi renoveaza campusul cu 17.5 milioane de euro
(CUZANET, Iasi, 12 martie) – Universitatea Tehnica urmeaza sa demareze in toamna acestui an un proiect de renovare a Campusului Universitar „Tudor Vladimirescu” din fonduri europene, in valoare de 17.5 milioane de euro. Proiectul, depus la Agentia pentru Dezvoltare Regionala NORD – EST, vizeaza dotarea cantinei, pentru care exista deja spatiu, construirea a doua terenuri noi de sport, reabilitarea termica a 12 camine si asigurarea independentei energetice a campusului si are o derulare de doi ani. La finalizarea acestuia, UTI nu va mai cumpara caldura de la CET pentru campus si va distribui chiar energie electrica retelei publice. Prof. univ. dr. ing. Mircea Gusa, prorector pe probleme didactice, a explicat cum va fi asigurat acest proces. „Avem o investitie in doua centrale termoelectrice de cogenerare, unde vor fi instalate turbine alimentate cu gaze care antreneaza generator electric, iar gazele calde esapate din turbina vor incalzi apa. Aceste doua centrale vor genera suficienta caldura pentru incalzirea pe timp de iarna si apa calda sanitara pe tot timpul anului universitar si in paralel vor genera energie electrica ce va fi consumata in primul rind in campus, iar diferentele in plus sau in minus se vor compensa cu reteaua electrica municipala. Se vor instala contoare cu dublu sens, se va masura cita energie cumparata de la reteaua E-ON cit si cea trimisa de Universitate la retea”, a explicat prorectorul. Energia produsa de UTI prin cele doua centrale va fi mai ieftina decit cea de pe piata, intrucit sistemul de co-generare asigura o utilizare mai eficienta a combustibilului. „In Comisia Sociala am dat de la noi 150 de milioane pentru aceasta proiectare comuna cu E-ON, insa banii vor fi recuperati din proiect.Proiectul a primit aprobarea initiala de la Comitetul Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC). „Sintem acum in faza de a-l depune, ei trebuie sa vada daca toate cheltuielile noastre sint eligibile, dupa care semneaza contractul si proiectul e aprobat. Apoi il scoatem la licitatie, se prezinta firmele, facem caietul de sarcini si facem derularea proiectului. In aprilie semnam contractul, pina atunci avem timp sa mai facem mici modificari asupra proiectului. Dupa aceea, scoatem lucrarile la licitatie, care ar putea dura doua, trei luni, deci in toamna ne apucam de lucru”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ion Giurma, rectorul UTI.
Conducerea Universitatatii Tehnice a decis marti in Biroul Social sa contribuie cu 150 de milioane de lei pentru proiectarea comuna cu E-ON, insa banii vor fi recuperati din proiect. UTI are de asemenea obligatia sa contribuie cu 2% din valoarea proiectului. „Avem promisiunile Ministerului Educatiei ca ne dau acesti bani, daca nu, 2% nu va fi o tragedie pentru o universitate asa mare”.
UTI va mai construi in acest an si un gard de plasa de cinci kilometri ce va imprejmui campusul in scopul limitarii accesului, proiect propus de un grup de studenti si profesori de la Facultatea de Arhitectura. / CUZANET
Niciun comentariu