Luni, 7 decembrie, în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a avut loc decernarea premiilor „Experiența mea Erasmus+ 2014-2015”. Cei care au dorit să participe la concurs s-au înscris cu povestea experienței lor însoțită de o fotografie.
Premiul I l-a obținut Benchea Angelica, masterandă a Facultatății de Teologie Romano-Catolică, care a fost plecată în Italia cu stagiul de practică „Congregation of the daughters of St. Mary of divine Providence”. „A fost o experiență minunată, am cunoscut foarte mulți oameni deosebiți, am fost în trei instituții diferite, cu trei categorii diferite de beneficiari. În prima lună am fost într-o casă cu fete cu dizabilități unde am fost primită foarte bine. În cea de-a doua lună am fost în Roma într-o casă cu persoane vîrstnice, niște bunicuțe cu vîrste cuprinse între 85 și 103 ani. A treia lună am lucrat cu copii și îmi doresc ca pe viitor să lucrez cu ei”, povestit studenta.
Premiul I pentru stagiu de studiu l-a obținut Bratu Daniela, studentă la Litere, care a fost plecată la Universitatea Pierre Mendes, din Franța. Ea nu s-a aflat însă în sală pentru a-și ridica premiul.
Nota finală care a desemnat și cîștigătorul concusului a fost o medie între numărul de aprecieri și distribuiri pe Facebook a poveștii fiecărui candidat și nota acordată de comisia de evaluare, cei care au analizat și notat fiecare povestire în parte.
Atît pentru stadiu de practică, cît și pentru cel de studiu s-au oferit trei premii și cîte cinci mențiuni.
La final, cei care nu au fost premiați au primit și ei diplome.
Petronela Spiridon, membru al biroului Erasmus+ din cadrul Departamentului de Relații Internaționale de la UAIC, a oferit candidaților posibilitatea de a spune în cîteva cuvinte ce a însemnat pentru ei mobilitatea Erasmus. „Stagiul de practică a însemnat pentru mine prieteni noi, o experiență cîștigată și locuri frumoase”; „Erasmus adună oameni din lumi diferite care visează aceeași realitate”; „În trei cuvinte, pentru mine Erasmus a însemnat: noutate, integrare și performanță”, au fost cîteva dintre răspunsurile celor care s-au înscris în concurs. Tinerii au fost plecați în Franța, Portugalia, Letonia, Italia, Belgia, Spania, Turcia, dar și alte țări din Uniunea Europeană.
Programul de burse Erasmus face parte din programul SOCRATES inițiat de Comisia Europeană și este destinat sprijinirii studenților în efectuarea unor perioade de studiu, de la 3 la 12 luni, la o universitate dintr-o altă țară europeană. Principalul obiectiv al stagiilor de practică Erasmus este acela de a promova dimensiunea europeană și interculturalitatea în spațiul învățămîntului superior.
Niciun comentariu