Departamentul de Geologie de la Facultatea de Geografie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), în parteneriat cu compania Schlumberger, a organizat marți, 15 noiembrie, simpozionul „Software Systems for Exploration and Production (E&P) Sector of Petroleum Industry” („Sisteme Software pentru Explorare și Producție – E&P – Sectorul Industriei Petroliere”). Evenimentul a avut loc în amfiteatrul B6 al UAIC, începînd cu ora 9.00.

Au participat prof. univ. dr. Nicolae Buzgar, directorul Departamentului de Geologie, asist. univ. dr. Ciprian Chelariu, directorul SPE Iași (Societatea Inginerilor Petrolieri din Iași), reprezentanți ai companiei „Schlumberger”, Ramona Zota, geofizician, Liviu Dumitrache, inginer de rezervor, Alexandru Nitulete, inginer tehnic, dar și profesori și studenți de la UAIC.

S-a discutat despre „Interpretarea geologică și geofizică a fluxului de lucru în «Petrel»”, „Simularea dinamică folosind «Petrel» și «Eclipse»” și „Producția hidrocarburilor de suprafață”.

Pentru început, Ramona Zota a vorbit puțin despre Schlumberger. „Este un fel de altă facultate. Politica acestei companii este învățarea continuă, deoarece ești evaluat permanent și ești obligat să urmezi training-uri, dar și un anumit sistem educațional. Compania Schlumberger este recunoscută pentru faptul că le oferă angajaților o perioadă destul de lungă de formare”, a explicat geofizicianul.

simpozion-geologie-2

În cea de-a doua parte a simpozionului, Ramona Zota și Liviu Dumitrache le-au prezentat studenților necesitatea cunoașterii unor sisteme software pentru a putea lucra ca geologi sau geofizicieni într-o companie renumită. „«Petrel» este unul dintre software-urile care se bucură de o acuratețe destul de bună deoarece te ajută foarte mult pe tine ca geolog să nu pierzi foarte mult timp în interpretarea manuală”, a explicat Ramona Zota.

„Pachetul software «Petrel» este pur și simplu un furnizor de modele pentru simulatorul «Eclipse». Așadar, acesta este un pre procesor pentru furnizarea datelor de intrare sau un post procesor pentru analizarea rezultatelor din «Eclipse»”, a adăugat Liviu Dumitrache.

În final, Alexandru Nitulete a explicat ce înseamnă producția de hidrocarburi pînă la momentul vînzării către rafinării, dar a vorbit și despre controlul producției de nisip. „În momentul de față, în industria petrolieră nu se mai lucrează după conceptul «fiecare pe disciplina lui». Sînt echipe multidisciplinare de oameni care lucrează la fiecare aspect ce există într-un sistem de producție, de exploatare, de foraj. Și o persoană cheie din această echipă este chiar geologul”, a mai precizat Alexandru Nitulete, inginer tehnic.

Prin intermediul Schlumberger, cea mai mare companie de servicii petroliere din lume, studenții de la Departamentul de Geologie vor putea pleca în viitor în stagii de practică Erasmus. Compania a fost înființată în anul 1926 de către frații Conrad și Marcel Schlumberger în Franța și are aproximativ 100.000 de angajați ce lucrează în 85 de țări diferite.