În Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a avut loc vineri, 7 decembrie, cea de-a VI-a ediție a Conferinței internaționale de științe politice „Dezvoltare Internațională și Democratizare”, organizată de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a UAIC. În cadrul conferinței a fost invitat Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. La acest eveniment au participat și prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC, prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, prof. univ. dr. Gheorghe Poede și cercetător dr. Alexandru Muraru.
Înainte de începerea conferinței, după intonarea imnului „Gaudeamus Igitur”, s-a ținut un moment de reculegere în memoria fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, George Bush Senior (tatăl lui George W. Bush). Hans Klemm i-a mulțumit cercetătorului Andrei Muraru pentru inițiativa acestui gest și a evocat figura fostului președinte, „unul dintre cei mai buni oameni de stat ai țării mele. Fie că servea țară peste Atlantic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, reprezentând Statele Unite ale Americii, sau conducea națiunea noastră din Biroul Oval, Președintele Bush a fost unul dintre cei mai importanți și dedicați oameni ai serviciului public al Americii”.
Apoi, Hans Klemm a susținut o prelegere axată pe tema încercărilor României de după anul 1989 și a eforturilor Statelor Unite ale Americii de a ajuta la îmbunătățirea economiei prin parteneriatul strategic cu România. „De mai bine de două decenii, America și România au colaborat îndeaproape, pentru a construi un cadru ce se bazează pe întărirea relaților bilaterale, susținerea dezvoltării democratice a României , integrarea euro-atlantică, și orice încercare regională sau globală, rezolvată împreună”.
Acesta a subliniat că „țara încă are oportunități vaste de a se dezvolta în domenii precum educație, servicii medicale, inovație, infrastructură, în guvernare și administrare publică”, menționînd, de asemenea, și procentul mic pe care România îl alocă educației.
Și de asemenea, a amintit de însemnătatea anului 1989 pentru România și de dispariția comunismului în Europa. „Pe durata acestor 30 de ani, România și națiunile din centrul și estul Europei, au ales calea libertății, eliberîndu-se din tiranie, angajîndu-se pentru viitorul libertății, a pieței libere și a prosperității. Sacrificiile și viziunea românilor de a se alătură comunității trans-atlantice, și să își transforme economia și societatea rezultând în libertatea pe care milioane de oameni o doreau, în deceniile întunecate”.
În final, ambasadorul a răspuns cîtorva întrebări din public, legate de dezvoltarea României, pe plan economic și politic, dar și despre conflictul dintre Ucraina și Rusia.
Credit foto: Daniel Bișog
Niciun comentariu