Începînd de marți, 15 ianuarie 2019, studenții și profesorii Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE) și cititorii cu permis valabil la Biblioteca Universității vor avea acces, în format digital, la documentul „Cartea de aur a Conservatorului”, împreună cu fila dedicație și autograf „George Enescu”.
Lucrarea, pierdută în anul 1951, în momentul desființării Conservatorului, a fost recuperată pe 23 decembrie 2018, fiind donată Bibliotecii UNAGE de către Ionuța-Veronica Iwanaga, fiica regretatului anticar Dumitru Grumăzescu.
„Cartea de aur” a revenit în patrimoniul Bibliotecii UNAGE în urma demersurilor făcute de către prof. univ. dr. Carmen Chelaru, care a discutat cu Ionuța-Veronica Iwanaga. Documentul va intra în fondul bibliotecii de colecții speciale – documentar. Conform normelor de protejare a documentului, acesta va putea fi împrumutat doar în condiții speciale de către cercetători. O altă dedicație de-ale lui George Enescu se regăsește în Cartea de Aur a Filarmonicii Moldova din Iași, din anul 1943.
„Cartea are o importanță istorică fiindcă a fost inițiată atunci cînd era în vigoare Conservatorul vechi, fiind făcută din 1925. Ea conține numele și semnăturile tuturor profesorilor de la începutul fiecărui an universitar, iar cea mai mare valoare o are faptul că ea conține o filă cu dedicație originală a lui George Enescu din 1942. Cartea reprezintă un document istoric deoarece a fost instituită atunci, cu profesorii ce au valorificat muzica și tot ce ține de istorie și documentare. Cartea s-a terminat atunci cînd s-a desființat Conservatorul din ordin ministerial în 1951. Biblioteca în care se afla s-a desființat și se presupune, încă nu se știu foarte multe despre asta, că s-au sustras foarte multe cărți: o parte din fond a plecat la Liceul de Arte actual, iar o altă parte a fost luată de către profesori în biblioteca personală. Se presupune că a fost luată de un profesor, iar, după aceea, fiind jefuit, a fost de negăsit pînă în anii ’90, cînd a fost găsită de colecționarul Dumitru Grumăzescu, într-un talcioc din București”, a declarat Dalia Rusu Persic, directorul Bibliotecii UNAGE.
Carmen Chelaru și alți profesori și istorici au purtat tratative pentru recuperarea documentului de la anticar și acum trei ani, însă, conform declarațiilor conducerii Bibliotecii, acesta cerea un preț prea mare. Astfel, pînă în prezent, lucrarea se găsea la bibliotecă doar în format fotografic.
Sursă foto: Facebook Biblioteca UNAGE
Niciun comentariu