Vîrstele benzii desenate românești
Strămoșii benzii desenate, numită „a noua artă”, s-au născut în Elveția anului 1827. Un profesor, pe numele său Rodolphe Töpffer, a inventat ceea ce el …
Strămoșii benzii desenate, numită „a noua artă”, s-au născut în Elveția anului 1827. Un profesor, pe numele său Rodolphe Töpffer, a inventat ceea ce el …
Vaslui – un județ care are aproximativ 5.000 de kilometri pătrați ca suprafață și 500.000 de locuitori, dar care stîrnește controverse de fiecare dată cînd apare într-un buletin de …
„Cum sunt ei, moldovenii, n-au apucat bine să iasă din sat, că oamenilor a și început, în taină, să li se facă dor de casă. …
Lipovenii, cunoscuți și ca staroveri, reprezintă o populație ortodoxă de rit vechi care locuiește pe teritoriul României. Rădăcinile acestora se trag din Rusia secolului al …
Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni”, situat la circa 40 km de la capitala Republicii Moldova, este un monument consacrat celor 12 mii de soldați …
În volum intitulat „Din Tîrgul Cucului în Piața Unirii”, autorul Ion Mitican dezvăluie un aspect fascinant al vieții ieșene: popularitatea covîrșitoare a cinematografelor ieșene. Ghidată …
Cea mai puternică și bine organizată comunitate a secolului al XIX-lea din Dorohoi a fost comunitatea evreiască. Ca în orice alt oraș al Moldovei de …
Considerat și a opta artă, filmul de animație a început să fie practicat în România din anul 1920. Acesta se desprinsese de grafica jurnalistică și …
România a declarat război Austro-Ungariei, în ziua de 14 august 1916, iar în noaptea de 15 august armata română a trecut la ofensivă, peste Carpați. …
Din drumul Tîrgu Neamț – Piatra Neamț, înainte de a intra în cunoscuta stațiune balneară Bălțătești, se desprinde, spre vest, o șosea mică, pe care …
Povestea Castelului Ghika de la Dofteana, o bijuterie arhitecturală în stil romantic, arată comportamentul prin care românii se raportează la ceea ce ține de istorie, …
La o aruncătură de băț de drumul național 2A, care leagă capitala țării, București, de Constanța, la cîțiva kilometri de la intrarea în municipiul Slobozia, …
Localizat la patru kilometri de orașul Iași, în curtea Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava, Palatul Sturdza are o istorie ce se întinde …
A adunat știri, a cules povești de la sat sau din cartier, a furat rețete de la bunica, a călătorit și ne-a spus și nouă …
Alexei Mateevici reprezintă o figură apostolică pentru întregul spațiul românesc, o personalitate care a crezut în latura spirituală a vieții și un cărturar bivalent, strălucitor …
În anii ‘70, la Chișinău prindea viață „copilul” care avea să ducă faima țării la mii de kilometri distanță. Un copil care se plimbă printre …
În orașul Rădăuți, comunitatea evreiască a jucat un rol vital. A fost motorul care a creat și dezvoltat ramuri importante ale economiei, cum ar fi …
Manuc Bei este un personaj istoric bine cunoscut atît în spațiul moldovenesc, cît și în cel de dincoace de Prut. Dacă s-a întîmplat să fi …
Localizată în sudul Republicii Moldova, la șase kilometri distanță de satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, Mănăstirea Chistoleni are o impresionantă poveste, fiind singura ctitorită de Gurie …
În noaptea de 26 aprilie 1986, o creștere necontrolată a puterii în reactorul 4 al Centralei de la Cernobîl – Ucraina a dus la explozia …