(CAMPUS, 22.00) “CUZA”- CAMINE- ASCOR / RELATARE: Viata, o lupta cu tine insuti.

(CUZANET, Iasi, 25 martie) – Membrii Departamentului “Dreptul la viata” din cadrul Asociatiei studentilor ortodocsi romani (ASCOR) i-au invitat pe toti studentii cazati in Caminul C5 din Complexul studentesc “Titu Maiorescu” al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din  Iasi la o discutie despre viata si prietenie. Acest gest nu este singular, membrii asociatiei au mai organizat astfel de conferinte si in alte camine ale institutiei, in C12, din Complexul “Codrescu”, si in C5, pe tema iubirii. Impinsi de curiozitate sau poate din dorinta de a le impartasi si celorlalti opiniile studentii cazati in C5 se prezinta la apel la ora 20.00 fix.

Cu 10 minute inainte, cei cativa membri de la ASCOR, pun ultimile detalii la punct. Asaza scaunele din sala de lectura astfel incat fiecare sa stea cat mai confortabil si sa ii vada si pe ceilalti. Strategia unui semicerc pare cea mai buna solutie. In fata scaunelor, vizavi de usa, o masa cu un laptop si doua boxe. Studentii de la Drept, cei care in fiecare zi semneaza condica de prezenta la sala de lectura, SL, cum ii spun ei, se uita nedumeriti la afisul lipit pe usa salii care poarta un titlu amuzant, cum spune unul dintre studenti: “Rolul prieteniei in secolul vitezei si viata ca o simpla obligatie” si pleaca. Cei 15 studenti interesati de tema propusa isi fac aparitia rand pe rand. La inceput s-au facut prezentarile, pentru ca cei tinerii sa se cunoasca mai bine, avand in vedere ca stau in acelasi camin.

Viata: o gluma proasta sau o provocare?

“Alina, ce e viata pentru tine?”, se aude vocea lui Alexandru Jeledintan, coordonatorul conferintei care incearca sa afle  de la fiecare in parte o parere despre viata, inainte de a viziona o serie de filmulete despre viata. Alina raspunde ca pentru ea viata inseamna totul, dar ce e totul? Totul e inglobat intr-un zambet, viata e doar o gluma proasta, sau una buna, o provocare, o bucurie. “Pentru unii e cel mai frumos dar, insa pentru altii poate fi un cosmar”, se aude o voce plapanda.

“Viata e un ansamblu de paranteze”, afirma Alex. “O zi poate fi o melodie la vioara, urmatoarea zi o melodie rock”, afirma cu tarie, o studenta; la care colega de langa ea adauga o noua definitie, viata fiind privita ca o calatorie pe care o incepem  atunci cand ne nastem, fiecare impediment e o statie in care opreste trenul, punctual culminant fiind ultima statie: moartea. Trebuie sa recunosc ca acesta persoana era oarecum pesimista, avand mereu de obiectat cand venea vorba de lucrurile frumoase de care omul trebuie sa se bucure. Ea priveste viata ca pe o gluma proasta, avortul si moartea ca pe o solutie la probleme si afirma ca nu e intotdeauna deajuns o imbratisare a mamei pentru a zambi.

La jumatate de ora dupa Alex le propune studentilor sa vizioneze impreuna cateva filmulete despre copii, despre cele noua luni de sarcina si despre o sansa la viata. “Spune Nu avortului!”, sunt cuvintele care incheie cel de-al III-lea filmulet.

Pe tot parcursul vizionarii una dintre studente isi sterge subtil o lacrima, incercand sa se ascunda de ceilalti, insa nu reusestie, ochii ei albastri o tradeaza, la fel si rosul din obraji.

“Ce imi permite mie sa ucid un prunc?”, intreaba Alex, si de aici incepe o intreaga contradictie despre avort, ai face sau nu un avort, e bine sau nu, astea sunt intrebarile pe care si le adresau unora altora.

“Barbatul e cel ce slefuieste o stanca, insa femeia ii da viata”

Dupa ce fiecare student a fost invitat sa-si spuna punctul de vedere in ceea ce priveste avortul, unul dintre membrii ASCOR vorbeste despre povestea unei femei pe care doctorii au sfatuit-o sa faca avort, deoarece copilul pe care il purta in pantece avea sa-i aduca ei moartea la nastere. Insa nu a fost asa, in cele noua luni de sarcina femeia a mers la biserica, s-a rugat si a nascut o fetita sanatoasa de care se bucura acum din plin. Inca doua astfel de povesti s-au auzit in urmatoarele 10 minute.

In viata trebuie sa te imbarbatezi, cazi – te ridici. In tot acest timp una dintre studente aproba si cand ii vine randul sa-si exprime punctul de vedere incepe printr-o interogatie: “Ati simtit vreodata fericirea maxima?”, la care toata lomea raspunde afirmativ, chiar daca acele momente au fost putine; si copilul are dreptul la o sansa, indiferent ca va veni pe lume sanatos sau nu, poate va fi un geniu, poate nu, dar va fi parte din tine, aud cateva voci. Viata este mai mult decat o noapte care nu se mai sfarseste, viata are si zi, si soare si nori, si un cer albastru si senin, viata este plina de culoare si trebuie traita.

Turta dulce si ceai alias “cireasa de pe tort”

La scurt timp soseste si surpriza serii: turta dulce cu ceai de fructe, un meniu un pic diferit fata de saptamana trecuta cand studentii au primit in loc de turta dulce, biscuiti.

Seara se incheie “in pasi de poezie”. Una dintre studentele prezente recita doua poezii: “Mama” si “Ce porti tu”, la finele carora este aplaudata din plin. “As vrea sa te pastrez asa/ Caci tu esti MAMA MEA”, sunt cuvintele marcheaza sfarsitul primei poezii. Ulterior  incepe o scurta discutie despre prietenie, rolul prieteniei in viata, fidelitatea si increderea fiind ingredientele principale care ne ajuta sa ne alegem prietenii. Nicolae Iorga spunea “Constiinta e cel mai sigur prieten, nu-l ucide, ci lasa-l sa moara cu tine”, afirma una din studente. De la aceasta maxima se naste o intrebare: “Ce i-ai da prietenului tau cel mai bun in ultimele sale clipoe de viata”, raspunsul nu intarzie sa apara, clipe petrecute impreuna, incurajari si ceva ce i-ar place foarte mult.

Conferinta este intrerupa de o tinara care intra hotarata la SL si intreaba cat mai dureaza “ce faceti voi aici”, insa la scurt timp, in jurul orei 23.30 se sfarseste si cea de-a II-a intalnire a celor de la ASCOR cu studentii din C5. Urmatoarea intalnire cu studentii din C5 va de aceasta data in natura, la un picnic, dupa Sfintele Sarbatori de Paste, unde va fi pusa in discutie sinceritatea. La final Alex ureaza tuturor celor prezenti dar si familiilor lor un Paste fericire. / Cristina Barbuta