Astazi, 25 octombrie, incepand cu ora 10.00, in Sala de Conferinte Dragomir Hurmuzescu” a Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata a Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIasi), a avut loc deschiderea a celei de-a saptea editii a Conferintei Internationale de Inginerie Electrica si Energetica (EPE 2012).
Evenimentul se desfasoara in perioada 25 – 27 octombrie a.c. si vor fi prezentate 190 de lucrari, impartite in 14 sectiuni de cercetare, majoritatea avand ca subiect principal energia regenerabila. La manifestari participa 87 de cercetatori din 24 de tari si sase invitati speciali, de la universitati din Italia si Austria.
In deschidere, dupa difuzarea imnului national, a luat cuvintul prof. univ. dr. ing. Marcel Istrate, decan al Facultatii de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata, care a multumit sponsorilor si invitatilor. Acesta a punctat ca evenimentul are „un rol esential in evolutia si dezvoltarea activitatilor urmatoare de cercetare, facand posibil schimbul de idei”.
In continuare, prof. univ. dr. Ing. Alexandru Salceanu, presedintele EPE, a amintit tarile care participa in mod traditional la aceste manifestari, precum Germania, Italia, Marea Britanie si Franta, dar si China sau India. Studentii nostri, viitori absolventi ai Universitatii Tehnice sunt niste participanti activi in domeniile de cercetare a energiilor electrice si energeticii, motiv pentru care speram ca in cativa ani ei vor sta in locul nostru pe aceste scaune”, a mai adaugat prof. univ. dr. ing. Alexandru Salceanu.
Dezbateri despre sursele de energie regenerabila
La deschidere a participat si Stefan Tibuleac, directorul sucursalei Transelectrica din regiunea Moldovei, care si-a aratat admiratia pentru tinerii ingineri instruiti la TUIasi. Nicolae Bruma, directorul E.ON Moldova a preluat, apoi, cuvantul. Ne bucuram ca traditionala conferinta organizata periodic uneste din ce in ce mai multi participanti din diverse domenii si din toata lumea, ocazie cu care se vor face relatii, se vor schimba idei din care vor avea de castigat atat studentii, cat si institutiile din domeniu.”, a precizat acesta.
Invitatul special, prof. dr. Pasquale Daponte de la Universitatea din Sanno, Italia, distins in 2009 cu titlul de Doctor Honoris Causa la TUIasi, a vorbit, in continuare, despre importanta lucrarilor care urmeaza a fi sustinute si publicate. In incheiere, s-a adresat publicului prof. univ. dr. ing. Dumitru Ivas, absolvent al Facultatii de Electrotehnica de 50 de ani si fost prodecan al acestei facultati. Acesta a afirmat ca: Universitatea Politehnica din Iasi, cum imi place mie sa-i spun, este o universitate internationala, cu studenti absolventi trimisi in lumea larga, din Canada pana in Australia si Noua Zeelanda. In orice tara mergi, sigur se vor gasi cel putin un inginer sau cercetator absolvent al Politehnicii Iesene.”
Dupa discursurile din deschidere, participantii au fost invitati la o sesiune de dezbateri si clarificari referitoare la probleme din domeniul energiei electrice. In cadrul conferintei EPE se vor desfasura si trei workshop-uri in care vor fi abordate urmatoarele teme: Electricitate si Retele, Energia Electromagnetica, si Energii Verzi. De asemenea, vor fi organizate doua ateliere de lucru ce vizeaza punerea in discutie a unor solutii privind sursele de energie regenerabile si tehnologiile moderne pentru retelele de energie electrica.
Conferinta este organizata o data la doi ani, iar in cadrul acestei editii se vor sarbatori implinirea a 100 de ani de la infiintarea Institutului Electrotehnic la Iasi si demararea primului program de studii superioare in ingineria electrica din Europa de Est.
Gabriela-Diana Purice
Cristina-Nicoleta Cimpan
Niciun comentariu