Ieri, 9 decembrie a.c., incapand cu ora 12.00, in sala H1 a Casei Catargi (Corpul H) a Universitatii “Al. I. Cuza” din Iasi (UAIC) a avut loc conferinta cu titlul “Aspecte ale culturii lui Iupiter in Dacia, Pannonia si Hispania Tarracomensis”. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Istorie a UAIC si de Institutul de Arheologie, Iasi. Invitatul acestei conferinte a fost Prof. Univ. Dr. Ioan Piso, de la Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca. Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Nelu Zugravu, profesor si director al Centrului  de Studii Clasice si Crestine al Facultatii de Istorie de la UAIC.

Pentru inceput, prof. univ. dr. Ioan Piso a facut o prezentare a cartii “Ex toto orbe Romano: immigration into Roman Dacia. With prosopographical observations on the population of Dacia” (Ed. Preeters, Leuven, 2011), scrisa de Lucretiu Mihailescu-Birliba (Facultatea de Istorie, UAIC). Concluzia pe care a extras-o Ioan Piso din lectura acestei carti este ca “nu toti dacii au fost nimiciti in urma razboaielor cu Traian. Important este sa stim numarul si calitatea celor ramasi. Tot ce stim sigur e ca au fost eliminate elitele”.

In continuarea prezentarii, vorbind, initial, despre cultura lui Iupiter in Dacia, Ioan Piso a facut referire la o placa de marmura descoperita la Alba Iulia. Aceasta dateaza din 23 mai 205 d. Hr., si era dedicate lui Iupiter, cu ocazia unui banchet in cinstea acestuia. Referindu-se la cercetarile facute asupra culturii lui Iupiter in Dacia, profesorul a mentionat existenta primului capitoliu al Daciei, ceea ce insemna “introducerea oficiala a cultului lui Iupiter in acest spatiu”. In acest capitoliu a fost descoperita o parte din statuia lui Iupiter Tronans care trebuie sa fi avut aproximativ patru metri. Rationamentul prin care invitatul a ajuns la aceasta concluzie a fost faptul ca “a fost descoperit un deget al lui Iupiter care avea sase centimetri latime, de unde am putut calcula marimea statuii”.

In ceea ce priveste cultura lui Iupiter in Pannonia, Ioan Piso a adus in discutie existenta a doua inscriptii descoperite in campia Pannoniei, pe care le-a deslusit si publicat in anul 2010. Inscriptiile pe care le-a descoperit apartineau unei “statui a lui Iupiter, ridicata in sanatatea imparatului. Toate dedicarile au fost facute in ziua de 11 iunie 213”. O observatie importanta pe care invitatul a facut-o a fost ca toate banchetele dedicate lui Iupiter aveau loc in ziua de Joi, zi numita Dies Iovis (Ziua lui Iupiter). Continuand prezentarea cu a treia zona avuta in vedere, Hispania Tarracomensis, invitatul a insistat pe faptul ca inscriptia descoperita in Taragon “era datata din 12 februarie 224, adica o zi de vineri”. Profesorul a precizat ca aceasta data “ne face sa ne intrebam daca acea inscriptie este intr-adevar dedicata lui Iupiter”.

Conferinta s-a incheiat cu o sesiune de intrebari adresate de public profesorului Ioan Piso.

Alina – Andreea Hliban

Teodora Mereuta

Oana Anghelache