Astazi, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV), in cladirea Fermei Adamachi, a avut loc conferinta de lansare a proiectului „Institutul de cercetari pentru agricultura si mediu” (ICAM). Directorul proiectului este rectorul USAMV, prof. dr. Gerard Jitareanu.
Proiectul este cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in baza contractului de finantare incheiat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica in calitate de Organism Intermediar, pentru Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Proiectul se desfasoara in cadrul Programului Operational „Cresterea Competitivitatii Economice” (POST CCE) pe perioada anilor 2007-2013.Valoarea totala a proiectului este de 42.860.000,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 35.000.000,00 lei. Proiectul a fost depus la sfarsitul anului 2009, fiind evaluat si aprobat in 2010 de catre o echipa de experti straini. A urmat sa fie implementat incepand pe data de 28 august 2010 si se va finaliza pe 28 august 2013, durata sa de desfasurare nedepasind 36 de luni. Finantarile pentru aceasta lucrare au fost trimise in ianuarie a.c. „Am dorit ca lansarea sa fie putin mai tarzie, pentru a putea discuta toate lucruri palpabile, care sa arate ce ne propunem si unde ne dorim sa ajungem in privinta desfasurarii acestui proiect”, a declarat rectorul USAMV, prof. dr. Gerard Jitareanu.
La intrebarea privind motivul propunerii acestui proiect, rectorul Universitatii a raspuns: „Am considerat ca este necesar pentru universitatea noastra, pentru Facultatea de Agricultura si in special pentru departamentele din cadrul facultatii, o infrastructura de cercetare care sa permita colaborarea dintre toate departamentele si sa permita cercetari interdisciplinare, pentru ca in final partile principale ale acestui proiect vor include laboratoare de cercetare si de analize fizice si chimice pentru sol, pentru plante, pentru apa si aer. Un al doilea element foarte important este fitotronul, constructia la care se lucreaza in prezent, o constructie unica in regiunea de nord-est a Romania si, speram noi, cel mai modern din tara”.
Fitotronul va constitui un centru de cercetari in conditii climatice dirijate, specifice, putand fi controlate toate caracteristicile mediului inconjurator, de la temperatura si umiditate sau lumina, pana la directia si viteza vantului. Constructia va include camere de crestere de dimensiuni mai mari (walking rooms) si de dimensiuni mai mici, de marimea unor frigidere sau dulapuri (growing rooms) in care vor putea modifica factorii de vegetatie, pentru a avea rezultate si date care sa poata fi utilizate in toate activitatile ulterioare. „Pe langa faptul ca ne dorim sa fie cel mai modern fitotron din Romania si o constructie unica in regiunea nord-estica a tarii, preconizam ca acesta va fi si cel mai modern din punct de vedere energetic, pentru ca una din problemele acestui tip de constructie o constituie deficienta energetica. Astfel, va fi prevazut cu panouri solare pentru a reduce consumul de energie”, a precizat rectorul USAMV.
Pe langa constructia fitotronului, s-a mai proiectat constructia unei sere moderne, cu multiple compartimentari in care se vor putea modifica conditiile climatice, pentru a scurta perioadele de cicluri de vegetatie sau perioadele dintre ciclurile de vegetatie, pentru analiza factorilor mediu si pentru inregistra rezultatelor obtinute. Langa sera se va mai construi o casa de vegetatie pentru experimente in vase de vegetatie de orice tip. „Aceasta infrastructura din Ferma Adamachi va fi completata cu echipamente mobile, ultramoderne, utile recoltarii probelor de sol, apa sau aer. S-a achizitionat deja un autolaborator de acest tip in care se va gasi aparatura performanta pentru efectuarea si recoltarea analizelor”, a mai adaugat rectorul USAMV. De asemenea, acesta sustine ca pe viitor, organizatorii proiectului se gandesc la modul in care institutul se va autofinanta prin viitoarele proiecte de cercetare, prin servicii executate catre institutii agricole, catre societati comerciale agricole in sensul efectuarii analizelor agrotehnice, pedologice s.a.
Dr. ing. Denis Topa a precizat ca o „Universitatea noastra lucreaza cu cel mai bun lider tehnologic din Europa in ceea ce priveste simularea conditiilor climatice, si anume tehnologia Vice. O parte din echipamentele ce vor utilizate in scopul prelevarii probelor de sol, apa sau aer nu au fost achizitionate inca. Am pregatit un buget de peste 250.000 de euro pentru un spectometru de fluorescenta cu raze X, pentru aparatura de extractie, o statie meteo performanta s.a. In prezent exista generatoare de gaze, aparate cu senzori de monitorizare a temperaturii etc.”.
Printre echipamentele puse la dispozitie, exista masini agricole, combine specializate in efectuarea de analize in campurile experimentale, ATV-uri. „La nivel national, proiectul corespunde strategiilor de dezvoltare pe perioada 2007-2013, respectiv dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de cercetare. La nivel local, aceasta este in conformitate cu punctele de interes pe care Universitatea noastra a stabilit-o in ceea ce priveste activitatea de cercetare si dezvoltare si evolutia acestuia pe viitor”, a declarat seful de lucrari, Lucian Raus.
Directiile de cercetare ale proiectului au fost structurate pe cinci departamente, fiecare departament incluzand unul sau mai multe laboratoare de cercetare: Departamentul de Cercetare – Fizica Solului, Departamentul de Cercetare – Chimie, Sol, Apa si Produse Agroalimentare, Departamentul de Cercetare – Eroziune mediu si dezvoltare durabila, Departamentul de cercetare in conditii pedoclimatice dirijate in fitotron si Departamentul de cercetare pentru tehnologii si produse agricole.
„Institutul va fi dotat cu facilitati specifice dezvoltarii, cat si cu dotari auxiliare – suport pentru activitatea de cercetare: 10 camere climatice pe dimensiuni mari, 250 de componente anexe, 210 echipamente de cercetare, 24 echipamente IT, 28 de licente software si o aplicatie de Internet complexa mobilier de laborator care sa monitorizeze in detaliu activitatea intregului institut si alte dotari ce tin de exploatarea si siguranta centrului”, a mai adaugat seful de lucrari Lucian Raus.
Cladirea institului are o suprafata totala de 1000 m2 si va constitui un spatiu de lucru pentru cele mai multe persoane ce lucreaza sau studiaza deja in USAMV: cadre didactice, doctoranzi, masteranzi si studenti din anii terminali care isi finalizeaza lucrarile de diploma.
In cladirea institului vor putea lucra concomitent cel putin 30 de persoane, salarizarea oferindu-se in functie de postul respectiv. Fiecare angajat va avea salariul de baza, dar va fi platit si suplimentar, plata aceasta efectuandu-se din proiectele de cercetare. Vor exista numai posturi fixe, iar acreditarea laboratoarelor va fi realizata numai dupa ce va fi angajat intregul personal al institutului.
Cristina Floroiu
Niciun comentariu