Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” va gazdui, in perioada 27- 29 octombrie a.c., colocviul international „Vie, vin si manastirile in Europa: o lunga istorie”. Evenimentul este organizat in colaborare cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” si Catedra UNESCO “Vin si Cultura” de la Universitatea din Bourgogne, Franta.La simpozion vor participa aproximativ 40 de persoane, atat din Romania (Iasi, Suceava, Galati), cat si din Franta, Maroc si Italia. Pe parcursul celor trei zile, pe langa manifestarile stiintifice, participantii vor avea deplasari la Manastirea Cetatuia, la Cotnari si la Muzeul Viei si Vinului din Harlau. Ziua de sambata, 29 octombrie, este dedicata unei excursii in Bucovina, unde vor fi vizitate manastirile din patrimoniul mondial UNESCO: Voronet, Sucevita, Moldovita.
“Colocviul are ca scop cunoasterea interculturala si interdisciplinara a trei dintre cei mai importanti produsi ai civilizatiei: via, vinul si religia. Bineinteles, cele trei domenii se interrelationeaza continuu si se influenteaza unul pe altul, avand in vedere ca primii care au practicat cultura vitei de vie si producerea vinului au fost calugarii”, a declarat Cintia Colibaba, doctor in viticultura si oenologie.
La colocviu va participa si Michèle Guilloux – Benatier, director al Institului Universitar al Viei si Vinului, in cadrul caruia isi desfasoara activitatea si catedra UNESCO “Vin si Cultura”. Aceasta catedra este condusa de Jocelyne Pérard (prezenta si ea la eveniment), este singura dedicata viei si vinului, din cele 580 cate exista in lume si a fost creata in octombrie 2006 la Universitatea din Bourgogne.
Liliana – Gabriela Ginju
Niciun comentariu