Astazi, 21 octombrie, in sala H1 a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, a avut loc primul simpozion Arheoinvest. Arheologii si specialistii din diferite domenii de cercetare cu aplicabilitate in arheologie au dezbatatut tema: Extragerea, producerea si prelucrarea cuprului in preistorie.
Lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, de la Facultatea de Istorie, a precizat ca proiectul a fost demarat in urma cu trei ani de zile. Presedintele simpozionului, prof. univ. dr. Attila Laszlo, a sustinut prezentarea: „Aventura arheologiei. Un deceniu de cercetare intre humaniore si stiintele naturii”. Acesta le-a adus la cunostinta participantilor si o parte din istoria arheologiei si stadiile pe care acesta le-a parcurs odata cu trecerea timpului. In cadrul simpozionului s-au dezbatut urmatoarele teme: zone cuprifere in Romania, cercetari de suprafata si prospectiuni, exploatarea minereurilor, reducerea minereurilor cuprifere, topirea si turnarea, formarea aliajelor, artefacte si contexte de descoperire, tipologie si cronologie, investigatii stiintifice, utilizare, circulatie, schimburi, simbolistica si semnificatie.
Lucrarile prezentate la simpozion vor fi tiparite in cele doua publicatii ale Platformei Arheoinvest si Facultatii de Istorie, International Journal of Conservation Science si Studia Antiqua et Archaeologica, iar rezumatele comunicarilor si posterelor vor fi publicate intr-un volum stiintific.
Niciun comentariu