Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi organizeaza primul Simpozion Arheoinvest. Acesta se va desfasura pe 21 octombrie si 22 octombrie 2011, in Corpul H al UAIC, sala H1. Manifestarea are titlul “Aventura cuprului in preistorie”, iar lucrarile prezentate in cadrul acestuia vor pune in discutie teme precum: zonele cuprifere in Romania, exploatarea si reducerea minereurilor cuprifere, topire si turnare, formarea aliajelor, artefacte si contexte de descoperire, tipologie ÅŸi cronologie, investigatii stiintifice, utilizare, circulatie, schimburi, simbolistica si semnificatii. “Vrem ca macar o data pe an, poate chiar de doua ori, sa organizam cate un simpozion pe diferite teme. Prin acest proiect se doreste o intalnire intre specialisti, pentru a se discuta ultimele proiecte in domeniul arheologiei, posibilitati de dezvoltare a unor cercetari, dar si colaborari intre masteranzi sau doctoranzi si cercetatori”, a declarat lect. univ. dr. lect. univ. dr. Vasile Cotiuga, de la Facultatea de Istorie, secretar General al Simpozionului Arheoinvest.
La Simpozion s-au inscris in special masteranzi si doctoranzi de la UAIC, dar si cercetatori de la centrele de arheologie din Piatra – Neamt, Galati, Bucuresti si Suceava. “Anul acesta numarul persoanelor inscrise a trecut de zece. Din pacate, activitatea de la inceputul anului universitar a fost atat de ampla incat multi tineri care au anuntat ca vor dori sa se inscrie au renuntat, deoarece nu au avut suficient timp pentru a se pregati. Ii asteptam anul viitor, cand vom organiza un simpozion despre transportul terestru si maritim in preistorie”, a mai adaugat lect. univ. dr. Vasile Cotiuga.
Deschiderea va avea loc pe 21 octombrie 2011, la ora 10.00, prilej cu care, Attila Laszlo, va tine un scurt discurs. Pe 21 si 22 octombrie masteranzii, doctoranzii si cercetatorii inscrisi isi vor prezenta lucrarile, pe baza carora vor purta un dialog. “Scopul acestui proiect este de a aduna la Iasi tineri doctoranzi, masteranzi si specialisti care lucreaza in domeniul preistoriei si a le oferi ocazia de a interactiona si a lega relatii de prietenie”, a mai precizat secretarul Simpozionului.
Participantii trebuie sa plateasca o taxa pana pe 20 octombrie, la Banca Romana de Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD) sau la Secretariatul Congresului. Pentru doctoranzi taxa este de 25 lei, pentru masteranzi, studenti sau participant fara lucrari taxa este de 15 lei, autorii fara participare vor da 10 lei, iar persoanele care nu se incadreaza in aceste categorii vor plati 40 lei. Taxa de participare asigura: materialele simpozionului (mapa, program, afis, atestat de participare, rezumate publicate in volum special), coffee-break, doua mese de pranz si cocktail (in seara incheierii simpozionului). Cei care nu doresc sa plateasca, pot participa la simpozion, dar nu vor beneficia de serviciile oferite de taxa. Taxa nu asigura cazarea si transportul participantilor. Inscrierile pentru simpozion s-au facut pana la data de 7 octombrie 2011, prin completarea unui formular online.
Lucrarile prezentate la simpozion vor aparea in International Journal of Conservation Science si Studia Antiqua et Archaeologica, doua publicatii ale Platformei Arheoinvest si Facultatea de Istorie, UAIC. Simpozionul Arheoinvest este un proiect al Platformei Arheoinvest a UAIC.
Claudia – Mirela Danaila
Niciun comentariu