La Biblioteca Institutului de Arheologie din Iasi a avut loc astazi, 31 martie a.c., incepand cu ora 11:00, comunicarea “Influenta mediului asupra strategiilor de subzistenta. Rezultate preliminare din doua asezari neolitice din estul Romaniei”, prezentata de dr. George Bodi.
Proiectul a fost realizat in colaborare cu dr. Mihaela Danu, specialist in palinologie, dr. Radu Pirnau, specialist in paleologie si geomorfologie si dr. Romeo Cavaleriu, specialist in arheozoologie.
“Obiectivele generale ale proiectului si ale comunicarii de fata o constituie desfasurarea de investigatii comlexe integrate care sa ia in considerare datele arheologice, geoarheologice si bioarheologice, care sa duca la reconstituirea interactiunii om – mediu, atat din punctul de vedere al influentei antropice asupra mediului natural, cat si din punctul de vedere al influentei mediului asupra activitatilor comunitatilor umane”, a subliniat dr. George Bodi, cercetator la Institutul de Arheologie din Iasi.
Cele doua asezari neolitice din estul Romaniei asupra carora au fost realizate studiile sunt: Hoisesti, care se afla “pe teritoriul comunei Dumesti, judetul Iasi” si Isaiia, “situata in NE Romaniei, pe teritoriul judetului Iasi, in comuna Raducaneni”.
Metodologia abordata in cadrul cercetarilor de teren a constat in recoltarea probelor pe teren si supunerea lor la proceduri de laborator (analiza probelor de sol, a materialului arheozoologic, a esantioanelor palinologice etc).
In cadrul asezarii de la Hoisesti s-au gasit trei nivele de locuire apartinand culturii Cucuteni. Tipurile de soluri recunoscute sunt aluvisolurile si cernoziomurile, iar in ceea ce priveste studiul mamiferelor, aici se regaseste un spectru mai larg de specii decat in Isaiia (printre speciile de padure se numara cerbul si mistretul, iar intre cele de liziera predomina capriorul). In cadrul asezarii de la Isaiia s-au gasit soluri specifice climatului de silvostepa, iar prin intermediul polenului au identificat specii de arbori si de erbacee asociate activitatii umane.
La finalul prezentarii, George Bodi a precizat ca „in afara de faptul ca incercam sa ne apropiem cat mai mult de reconstituirea imaginii omului preistoric, putem remarca faptul ca prin introducerea diferitelor variabile presupuse de conditiile de mediul inconjurator ale asezarilor neolitice reusim sa facem o diferentiere contextuala intre diferitele strategii economice prezente in cadrul acestor asezari”. Echipa isi propune in continuare sa identifice zonele impadurite din jurul asezarilor Hoisesti si Isaiia, care in momentul de fata constituie o problema in desfasuraea proiectului.
Eliza Apascaritei
Purice Cristina
Niciun comentariu