(GENERAL, 12.00) "CUZA" – PSIHOLOGIE – CONFERINTA/ Conferinta de lansare a proiectului "Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate de sanse".

(CUZANET, Iasi, 16 ianuarie) Joi, 20 ianuarie a.c., de la ora 10.00, in Sala "Ferdinand" a Universitatii "Al. I. Cuza" (UAIC) din Iasi, va avea loc conferinta de lansare a proiectului "Reconstructia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesionala si egalitate de sanse".

Scopul acestui proiect este prevenirea discriminarii femeilor pe piata muncii. Acestea vor putea participa, pe parcursul a trei ani, perioada in care se deruleaza proiectul, la cursuri de formare si dezvoltare profesionala, desfasurate pe patru domenii diferite cum ar fi comunicarea, animatia sociala, formarea si managementul timpului, la traininguri pentru reconcilierea vietii de familie cu cea profesionala, la cursuri de dezvoltare personala in vederea carierei si la un curs menit sa asigure constientizarea discriminarii de gen si stereotipurilor defavorabile. Toate aceste activitati se vor desfasura intr-un centru de dezvoltare si formare profesionala pentru femei, care are sediul pe strada Titu Maiorescu numarul 12, langa Muzeul Universitatii.

"Prin intermediul acestui proiect vor fi acordate burse de studiu pentru fete si subventii in valoare de maximum 1000 de lei pentru femeile aflate in concediu de maternitate, cu scopul de a evita deprofesionalizarea. Exista nenumarate experiente care tin de discriminarea de gen. Femeile, in general, nu vorbesc despre asta, dar sunt discriminate mai ales atunci cand anumite decizii, care le privesc in mod direct pe ele, trebuie luate de barbati. Exista nenumarate stereotipuri de gen defavorabile femeii. Din acest motiv, desi publicul tinta al acestui proiect il reprezinta femeile, vrem sa ne adresam si mass mediei, astfel incat le oferim posibilitatea sa participe gratuit la un curs menit sa asigure constientizarea discriminarii de gen si a stereotipurilor defavorabile, deoarece reprezentantii mass mediei sunt principalii purtatori ai acestor atitudini defavorabile. Ei sunt in contact direct cu publicul si din acest motiv vrem sa ii ajutam sa diminueze stereotipurile negative, pentru ca aceasta situatie sa se schimbe", a declarat prof. univ. dr. Maria Nicoleta Turliuc, manager de proiect.

Proiectul, demarat la inceputul lunii decembrie, anul trecut, este organizat, pe o perioada de trei ani, de Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UAIC din Iasi, in parteneriat cu "Universitatea de Vest" din  Timisoara, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Directia de Asistenta Comunitara din Iasi, Directia de Asistenta Sociala Comunitara a Municipiului Timisoara si Directia de Asistenta Sociala si Medicala din Cluj-Napoca.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si are valoarea totala de 15.798.224 lei , din care 14.960.023 lei reprezinta fonduri care nu vor fi returnate./ Ancuta Stempel, Mugurel Rusu