(STIINTIFIC, 14.00) INTERVIU-INFORMATICA-MIHAI CORLAN/ "Toata viata noastra este, pana la urma, o serie de compromisuri."
(CUZANET, Iasi, 28 noiembrie) – “Platform Evangelistul” Mihai Corlan a fost prezent ieri, 27 noiembrie la Facultatea de Informatica, la cea de-a doua editie a Adobe Flex Camp. Propovaduitor al uneia dintre “Bibliile” creativitatii virtuale, Mihai Corlan este unul din cei mai cunoscuti romani de la compania Adobe.
"Nu reprezint o forta de vanzare"
Reporter: Ce inseamna a fi Platform Evangelist pentru Adobe?
M. C.: Inseamna ca, atunci cand vorbesti in afara companiei, reprezinti compania in fata dezvoltatorilor. Comunici lucruri noi, mai putin noi, incerci sa explici oamenilor, dezvoltatorilor cum pot sa foloseasca cat mai bine uneltele de la Adobe. In acelasi timp, incerci sa creezi interes in jurul lor, sa-i faci sa vrea. Arati lucruri interesante. Obiectivul nu e sa vinzi. Eu n-am licenta aici, deci nu pot spune: "Va dau discount 10%, veniti si cumparati!” Nu reprezint o forta de vanzare. Iar cand te intorci in companie, reprezinti dezvoltatorii. Se intampla ca, atunci cand vorbim cu oamenii care folosesc deja uneltele de la Adobe, sa observam ca acestia au idei, plangeri. Odata intorsi in companie, avand feed-back-ul asta direct de la oamenii care folosesc tehnologiile noastre ne facem auziti. Le spunem celor care stau in birou si creeaza produsele respective si care nu intra in contact atat de des cu dezvoltatorii ce se intampla, de fapt, in lumea de afara.Rep: Sustineati, intr-o postare pe myadobe.ro, ca sunteti printre cei mai cunoscuti romani de la Adobe, in afara. Ce v-a adus la aceasta concluzie?
M. C.: Sunt 150 de romani la Adobe, in Romania. Mai sunt vreo cativa in State si, din acestia, eu sunt singurul care calatoreste si vorbeste in fata publicului, mai precis in Europa, in Asia apropiata, adica Israel si Emiratele Arabe Unite si China si am fost si in America.
Rep: Cum ati ajuns sa lucrati in echipa Adobe?
M. C.: Adobe a venit in Romania in urma unei achizitii. A cumparat o companie romaneasca care facea soft-uri, se numea Interact Online. Compania avea 30 si ceva de oameni si eu eram unul din ei. Din cei 33 sau 34, 2 sau 3 au ales sa nu mai lucreze, cred ca din motivul ca nu le convenea sa schimbe ceea ce faceau, sa gaseasca pozitii echivalente cu ceea ce faceau deja, cu cea de designer. Aceasta pozitie nu exista pentru Oficiul din Romania. Restul de 31 a ramas acolo si eu sunt unul din cei 31.
"A lucra cu pasiune: Inveti singur, intrebi oamenii mai destepti."
Rep: Poate fi considerat un vis implinit ceea ce faceti acum?
M. C.: Da, e un vis implinit, pentru mine. Ma simt foarte bine. In curand o sa implinesc 3 ani de cand lucrez la Adobe. Am invatat foarte multe si vreau sa mai fac o perioada, cel putin, lucrul asta.
Rep: Ce v-a condus spre acest domeniu?
M. C.: Eu n-am facut Facultatea de Informatica, ci pe cea de Marketing, la ASE, in Bucuresti. Dar dupa primul sau al doilea an de facultate eram deja curios cum se fac paginile web. Asta se intampla prin '96-'97. Si mi-a placut si, de acolo, restul e istorie. Lucrez cu tehnologii web de mult timp si daca faci un lucru cu pasiune, chiar daca nu ai pregatirea formala, ar trebui sa compenseze: inveti singur, intrebi oamenii mai destepti. Am gasit ceva care-mi place si aleg sa investesc timp, sa performez si sa devin mai bun.
Rep: V-ati gandit, vreodata, sa faceti altceva?
M. C.: Sincer, nu am incercat sa scot bani facand altceva. Hobby-uri, e normal ca am altele decat computerele.
" Realizezi, la un moment dat, cat de mare este lumea asta si cat de mult ai stat inchistat."
Rep: Ce ati invatat de cand lucrati la Adobe?
M. C.: Enorm de multe. Daca lucrezi doar intr-o companie romaneasca… nu spun ca e rau sau bine; cumva esti limitat la universul tau informational, esti limitat la ceea ce auzi de la prietenii tai, la ce auzi la televizor daca te uiti la stiri, la ce citesti in ziare. Majoritatea surselor tale de informatie sunt intoarse catre Romania, adica tu auzi doar ce vrea lumea sa vorbeasca despre Romania pentru ca nu cred ca ai o viziune reala asupra ei si, eventual, despre lucruri de scandal din strainatate. De cand am inceput sa lucrez pentru Adobe si, mai ales, de cand am inceput sa lucrez din 2008 ca Evangelist, vrand-nevrand, m-am aliniat cu ceea ce se intampla in strainatate. Am un sef strain, si lucrez intr-o echipa straina, sunt singurul din Romania, iar in Europa de Est mai sunt inca doi, in rest colegii mei sunt in alte tari: China, India, Germania, etc. Merg la foarte multe conferinte in strainatate, vorbesc dar ii si ascult pe ceilalti. Am acces la ceea ce se intampla in Adobe, ce se va intampla in viitor, ce planuim, iar lucrurile acestea m-au facut sa deschid ochii, sa inteleg mai bine IT-ul romanesc, spre ce se indreapta lumea. Nu neaparat adevarul ultim, dar e o deschidere si o schimbare fantastica. Realizezi, de fapt, cat de mare este lumea asta si cat de mult ai stat acolo, inchistat, oarecum. Nu neaparat ca a fost alegerea ta. Asa se intampla.
Rep: Ce presupune, de fapt, rivalitatea dintre Microsoft si Adobe?
M. C.: Toate companiile mari, acestea fiind competitive, au zone pe care colaboreaza, si chiar o fac, adica nu este un cuvant de politete. Cu Microsoft colaboram in scopul de a face Flash-ul sa mearga mai binepe Internet Explorer, in Player-ul permanenta. Lucram cu echipele care fac Internet Explorer-ul. Tot cu ei suntem, insa, competitori pe Platforma Flash. Ei au incercat sa vina peste noi, nu au reusit, si au renuntat.Chiar si Google-ul e competitor cu Microsoft dar, in acelasi timp, pe HTML 5 colaboreaza, Este un lucru natural. Numai la nivel personal ai o vendeta cu cineva si nu vrei sa-l mai inghiti "ever".La noi nu se intampla asta.
Rep: Cat de in urma este tehnologia in Romania fata de Europa si State?
M. C.: Enorm. Uitati-va cati bani se fac din IT in Romania. Foarte putini. Uitati-va cate produse din Romania auziti ca au succes in strainatate. Foarte putine: un antivirus si cam atat. Atat timp cat economic nu poti sa sustii stilul de viata din Vest ai nevoi de baza, ca la piramida lui Maslow. Cred ca 40-50% din populatie inca e agrara; si noi am vrea sa ne comparam cu Olanda? Nu se poate.
< Colegi care au plecat de la Adobe la Microsoft, in State, au zis: "Nu mai vreau in Romania degeaba, asa!" >
Rep: Ce considerati a fi o mare provocare in lumea informaticii, ce e revolutionar aici?
M. C.: Eu nu sunt revolutionar. In caz contrar, aveam compania mea si o vindeam la Adobe. Motivatia prncipala a fost ca imi placea sa fac aplicatii web, am vrut sa fac mai multe, sa folosesc si Java, tot timpul sa fac lucruri noi. Si am vazut ca nu sunt cel mai bun, dar sunt peste medie, ma descurc si ma misc bine. Altfel, poate ca as fi renuntat si m-as fi intors la ASE. Imi place ce se intampla in ultimii 5 ani, cu noile Augmented Reality si abia astept sa vad ce o sa fie in viitor. Cred ca suntem, dintr-un punct de vedere, norocosi ca traim in zilele astea. Nu stii ce se va intampla peste 100 de ani din cauza poluarii, stii, insa, ce a fost cu 100 de ani in urma. Suntem intr-un loc interesant.
Rep: Cum va inchipuiti lumea fara noile tehnologii?
M. C.: E usor de inchipuit. Eu am 34 de ani adica in '89 aveam 14 ani. Nu exista Internet, nu existau computere in Romania; cine avea noroc sa aiba HC era fericit. Imi este foarte clar ca din anumite puncte de vedere ar fi mai bine, in sensul ca ai petrece mai mult timp studiind si citind, vorbind cu apropiatii "face-to-face". Acum lasi mesaje pe Facebook, pe Twitter si cand te trezesti fata in fata cu ei te trezesti ca n-ai ce vorbi, ca n-ai mai citit o carte de un an. Insa, cred ca e mai bine ce se intampla acum: accesul la informatie este mai democratizat. In '88-'89 sa faci rost de-o carte era foarte complicat. Trebuia sa imprumuti de la prietenul unui prieten unui prieten. Acum o poti cumpara de pe Internet. Poti sa ai acces la carti scrise de englezi luate de pe Amazon sau Interpublish, pe digital, mai exact, cu 10-12 $ nu sa dai 80 $ pe una pe hartie. Asta este ceea ce se intampla.
Rep: Ce poate sa faca astazi un student la informatica dupa anul terminal?
M. C.: Sunt doua cai pe care poate lua. Una este cea facila: se duce la o firma care face produse de contabilitate, de web-site-uri. Prinde destul de repede. Daca a invatat serios in facultate nu e nimic care sa fie atat de complicat. Adica dupa prima jumatate de an sau chiar mai repede poate sa faca treaba buna dar risca sa ramana acolo sa nu mai creasca deloc. Cealalta se refera la a-si gandi viata in niste etape. Unii aleg tehnologic, altii aleg verticale. Practic, exista doua moduri de a practica informatica peste tot in Romania: fie esti genul de programator care continua sa invete dupa facultate si atunci vei avea luxul sa-ti alegi job-ul, fie stai intr-un loc caldut si atat. La inceput, daca nu ai lucrat in facultate, 700 de euro e o suma enorma dar risti sa ramai cu banii aia foarte multi ani si dupa 10 ani sa realizezi ca n-ai mai invatat nimic si ca n-ai nicio optiune sa-ti schimbi job-ul . Acolo ramai. Esti ca prins intr-o capcana. Toata viata noastra este, pana la urma, o serie de compromisuri. Colegi de-ai mei care au ales efectiv sa invete au oferte: au plecat in State chiar de la Adobe si au zis:" Nu mai vreau in Romania degeaba, asa". Au zis ca e mai bine la Microsoft.
"Nu am castigat un milion de $ sa zic ca pot sa fac ce vreau de aici incolo"
Rep: Ce va presupune evenimentul de pe 7 decembrie de la Bucuresti?
M. C.: O sa fie similar cu evenimentul de la Iasi, doar ca vor fi mai multi prezentatori, 5 cred, cu tot cu mine.Cu exceptia unuia, toti colegii mei din Adobe Romania sunt ingineri, asa ca vor fi sesiuni mai multe si mai tehnice. Bucuresti e un loc destul de mare pentru Flash Flex Developer, ei vin la fiecare eveniment de genul acesta asa ca lucrurile pe care le-am spus la Iasi ei deja le stiu si nu le mai repetam.
Rep: Cochetati cu fotografia, in timpul liber. Nu v-ati gandit sa concretizati aceasta pasiune?
M. C.: Nu cred. Nu simt ca am suficient talent cat sa zic ca mai am un an si o sa castig bani din fotografie. Intre timp m-am insurat am am un copil de un an si jumatate. Trebuie sa pun mancare pe masa familiei si sunt bun in ceea ce fac acum. Nu am castigat un milion de $, sa zic ca pot sa fac ce vreau de aici incolo.
Rep: Cum intuiti ca va fi peste 5 ani, din punct de vedere profesional, Mihai Corlan?
M. C.: Nu stiu. Oricum, nu voi face nimic altceva. Imi place foarte mult ce fac acum. Acest amestec de a vorbi, de a convinge lumea de lucruri, de a trezi interes. Faptul ca foarte mult din munca mea nu este in Romania ci in strainatate si am acces la viziuni diferite ma impulsioneaza sa fiu mai departe Platform Evangelist.
Mihai Corlan a inceput sa lucreze la Adobe din 2006 iar incepand cu iunie 2008 este cunoscut, atat in Romania cat si afara, sub functia de Platform Evangelist al companiei Adobe lucrand cu sistemele Flex, AIR, LCDS, BlazeDS si ColdFusion. In timp, a invatat sa dezvolte aplicatii web folosind HTML/JavaScript. Inainte de aceasta a fost mebru al echipei Flex Builder. Munca sa poate fi remarcata de toti cei care folosesc New Flex/Air Project sau Import/Export Flex project. Inainte de a lucra la Adobe a fost senior developer la InterAKT Online ( care a fost achizitionata de catre Adobe in 2006) si a lucrat la produse web cum ar fi magazine, newsletter, sondaje sau pe instrumente RAD pentru dezvoltatorii web. Atunci cand nu lucreaza, ii place sa scrie si sa citeasca si are o pasiune mai veche pentru fotografie. / Alexandra POPA
Niciun comentariu