(GENERAL, 10.00) "CUZA" – DEZBATERE – RADU PAVEL GHEO/ Radu Pavel Gheo a avut o intalnire cu studentii de la Litere
(CUZANET, Iasi, 18 noiembrie) Ieri, 17 noiembrie a.c., in Sala Senat a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, Radu Pavel Gheo s-a intalnit cu studentii de la Facultatea de Litere a UAIC si cu cei de la Departamentul de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii pentru a discuta pe tema “Drumul de la literatura la publicistica si inapoi”, dar si pentru a-si prezenta cel mai nou roman al sau, “Noapte buna, copii!”. Evenimentul a avut loc incepand cu ora 14.00.
Dezbaterea a inceput cu prezentarea unei mici biografii a autorului de catre moderatorul Andrei Giurgia. Cuvantul a fost luat de catre lect. univ. dr. Alexandru Savitescu, care a tinut sa precizeze ca Radu Pavel Gheo este “deja un publicist cu vechime in Romania”, amuzandu-l un comunicat de presa prin care il prezenta pe acesta ca fiind “tanarul publicist si scriitor”. Radu Pavel Gheo este vazut ca fiind unul dintre putinii autori cu umor si sarcasm, care are o singura obsesie, aceea de folosi corect limba romana. “Ma intreb daca el va deveni unul din autorii pe care oamenii il pot folosi pentru a intra in cercurile de bine”, a conchis lectorul.Cuvantul a fost preluat de prep. univ. dr. Loredana Opariuc care a facut o scurta prezentare a cartii. Ea considera ca “Noapte buna, copii!” are o calitate pe care multe dintre cartile de pe piata actuala a pierdut-o, si anume naturaletea”. Crede ca autorul detine o calitate a scriiturii care “face ca el sa se apropie de universul descris”. Cartea este construita in asa fel incat “nu o sa se intalnesca un substantiv cocosat de zece adjective care sa succeasca cititorul”. In opinia ei, romanul “surprinde candoarea copilariei”, Radu Pavel Gheo fiind “un narator induiosat de batranii aproape figuranti, unul simpatetic, in care povesteste viata a doi prieteni”. Romanul poarta cititorii in mai multe orase, in mai multe tari, de unde si corelarea preparatorului cu un citat de-al lui Marin Sorescu- “Iesim din copilarie ca dintr-o jucarie”. Temele predilecte ale romanului sunt cele ale binelui si ale raului, care ridica “anumite pretentii”, facand din “Noapte buna, copii” o “discreta elegie narativa, construita pe tema timpului in spirala”.
In continuare, asist. dr. Emanuela Ilie de la Catedra de Literatura Romana a tinut sa afirme ca Radu Pavel Gheo este “un scriitor bun care determina nenumarate viziuni”. Fiind un “mixaj atragator de fraze discursive”, romanul este unul trist, construit pe o substanta grava, care trateaza cu maturitate teme generale si specifice, naratorul localizandu-si actiunea in Romania ante si post-decembrista, dar si in America. Ea a tinut sa precizeze ca “exista o Romanie reala pe care toti au trecut-o diferit, fiind fictionalizata la o anumita varsta”. O carte a unei generatii, o tenta “a nevoii de fictiune de a deveni si didactica”, romanul prezinta “o intalnire intre copiii care vor sa fie adolescenti, o intalnire interzisa, o intalnire peste ani, intre batrani atenti la detalii”.
Radu Pavel Gheo a spus nu ar schimba nimic la acest roman, la care a lucrat patru ani pentru “a il contura dupa aceasta structura”. El considera ca dupa recorectarea de trei perechi de ochi, ar lasa totul cum este scris. Explica faptul ca a dorit ca romanul “sa fie si trist si luminos”, iar titlul sa fie o eticheta a frustrarii, derivand ideea de noapte buna copilariei. “Am vrut sa scriu o carte mare in toate sensurile. E vorba de copilaria pe care nu am avut-o”.
Dezbaterea a fost urmata de o sesiune de autografe, dar si de o invitatie pentru lansarea cartii, de la ora 18.00, in libraria Avant-Garde./ Iustina Ambrono, Simona Tutu, Delia Raluca Moisa
Niciun comentariu