(S TIINTIFIC, 11.00) "CUZA" – LITERE – EVENIMENT / Conferinta despre tragedia greaca si rolul acesteia in istoria teatrului occidental.
(CUZANET, Iasi, 11 iunie) – Centrul de Studii Canadiene al Facultatii de Litere din cadrului Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" a organizat ieri, 10 iunie, conferinta cu titlul "Orestia in istoria teatrului occidental:de la cenzura totala la restituire integrala." Evenimentul a avut loc in Laboratorul B din Corpul A al UAIC, incepand cu ora 16.00 si a fost prezentat de Antoine Soare, prof.univ.dr. la Universitatea din Montreal. Moderatoarea evenimentului a fost conf.univ.dr. Simona Modreanu, din cadrul Departamentului de Limba si Literatura Franceza.
Profesorul invitat a prezentat conceptul de tragedie si a raportat "Orestia" (tragedia antica scrisa de Eschil) la istoria teatrului european, observand ca, timp de aproape doua secole, aceasta a fost supusa cenzurii totale. "Marele Conciliu de la Trento, inceput in 1545 si finalizat in 1563, nu este strain de cenzura voita a matricidului orestian. Acesta a stabilise oficial cultul Fecioarei.Deci, putem spune ca femeia cea mai sfanta din cultura europeana a "ocrotit-o"pe femeia cea mai scelerata, Clytemnestra, mama lui Oreste", a puncteaz invitatul. Antoine Soare priveste conditia eroului tragic dintr-o perspectiva originala. El nu trebuie considerat, in toate cazurile, un monstru pentru ca, uneori, "el nu mai este o cauza a evenimentelor, ci un delegat pe care societatea il desemneaza sa apere binele comun, universal.Tragedia eroului , tragedia morala a actiunii este ca acesta trebuie sa devina fratele geaman al monstrului".
Antoine Soare este profesor titular la Universitateatea din Montreal.Si-a inceput studiile la Universitatea din Bucuresti si le-a finalizat la Universitatea McGill din Montreal, in 1970. Este specializat in dramturgie, cu precadere in arta dramatica a lui Pierre Corneille. / Andrada Munteanu, Ana Maria Pascariu
Niciun comentariu