(STIINTIFIC, 15.00) UTI- PROIECT – “4D-POSTDOC”/ Politehnica din Iasi, partenera la un proiect postdoctoral finantat din bani europeni de aproape 21 de milioane de lei.

(CUZANET, Iasi, 7 iunie) Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” din Iasi (UTI) va specializa 18 cercetatori cu titlul de doctor in cadrul primului proiect de burse postdoctorale finantat din bani europeni, in calitate de partener. Intitulat “Dezvoltarea si sustinerea de programe postdoctorale multidisciplinare in domenii tehnice prioritare ale strategiei nationale de cercetare – dezvoltare – inovare: 4D POSTDOC”, proiectul are o valoare de aproape 21 de milioane de lei si se desfasoara in perioada 1 mai 2010 – 30 aprilie 2013.

Primele doua luni au fost dedicatei selectiei participantilor,  la selectie putind participa toate gradele didactice in afara de conferentiari si profesori universitari. “Am avut o concurenta de aproximativ 1, 5 pe loc, dar s-au retras din conditii de neeligibilitate vizavi de grupul tinta. Candidatii sunt in proces de evaluare, pe 7 iunie va fi afisarea primelor rezultate, cu perioada de contestatii, conform calendarului, dupa care urmeaza optiunea lor de participare finala, depusa pana pe 20 iunie; intre 20 iunie si 1 iulie va fi semnat contractul”, a precizat conf. dr. ing. Irina Lungu, secretar stiintific al Facultatii de Constructii si Instalatii a UTI si coordonatorul local al proiectului.

4180 de lei pe luna pentru doctoranzi

Anul I va incepe in luna iulie a.c, luna in care se va acorda si prima bursa, si se va incheia in aprilie 2013. Cuantumul bursei lunare este de 4180 de lei.

Domeniile majore de cercetare sunt “Tehnologiile societatii informationale”,  “Energie”, “Mediu”, “Materiale, procese si produse inovative”, incurajandu-se cercetarea interdiciplinara. “S-au luat patru domenii mari de cercetare din programul national de dezvoltare pe perioada 2007- 2013. De exemplu, daca vorbim de domeniul mediu, acesta are in subsidiar 12 subdomenii in care 80% sunt constructii, 20% sunt subiecte adresate protectiei mediului. Toate sunt intr-o zona de dezvoltare sustenabila si atunci nu poti sa alcatuiesti un proiect pe un domeniu ingust pentru ca tu vizezi din domeniul „Mediu” raspuns rotund, nu raspuns ascutit. Se vizeaza o arie de rezultate cat mai larga. Intr-un sens, cercetarea ta poate fi ingusta, dar efectul ei, ca rezultat, se adreseaza si acopera o zona larga de nevoi”, a mai mentionat conf. dr. ing. Irina Lungu.

Toti cercetatorii vor primi, pe langa bursa lunara, aproape 30.000 de lei fiecare pentru sustinerea programului de cercetare: 2090 de lei/luna pentru perioada stagiilor de crectare si documentare de minimum trei luni la universitati, centre de cercetare si inovare si institute de cercetare din Uniunea Europeana  Sunt incluse cheltuielile de transport si cazare pe perioada stagiului. Totodata, in aceasta suma vor fi incluse si cheltuielile de cazare, transport si diurna pentru conferinte, schimburi de experienta si seminarii privind cercetarea postdoctorandului, desfasurate in spatiul Uniunii Europene. Taxa de participare la conferinte nu este o cheltuiala eligibila in proiect. Aceasta se va extrage fie din fonduri personale sau din alte proiecte la care persoana poate deja sa participe.

Cercetatorii trebuie sa raporteze activitatea desfasurata in cadrul mobilitatilor, dar si progresul inregistrat in fiecare luna. Totodata, ei trebuie sa publice cel putin o lucrare la conferinte internationale importante si sa participe la o astfel de conferinta si la un stagiu de pregatire.

Sase tutori la 18 cercetatori

In anul al II-lea , fiecare participant la proiect trebuie sa depuna o cerere de finantare pentru accesarea de noi fonduri vizand sustinerea programului de cercetare inceput dupa finalizarea bursei.

UTI are in total sase tutori care vor monitorizarea activitatea celor 18 postdoctoranzi. „Ei monitorizeaza si sunt responsabili ca rezultatele fiecaruia sa fie la timp, sa fie in parametri de calitate. Tutorii nu au un rol strict de consultanti stiintifici, ei au rolul de a crea cadrul necesar ca acel om sa-si indeplineasca activitatile pe care si le propune in mod individual pentru ca la nivel de studii postdoctorale se presupune ca ai o autonomie decizionala in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului pe care tu ti l-ai propus, iar tutorele nu face decat sa ofere consultanta si sprijin de tip management de proiect”, a mai mentionat coordonatorul local al proiectului.

In ceea ce priveste situatia participantilor la proiect care au un loc de munca stabil, conf. dr. ing. Irina Lungu precizeaza ca: „Atata timp cat Guvernul Romaniei participa la finatarea acestor burse, postdoctorandul nu poate sa aiba prin Guvern si bursa, si salariu. In consecinta, forma prin care in cei trei ani prin care se desparte de serviciu si vine bursier este o alegere personala. Poate sa aiba intelegerea institutiei intrucat sunt institutii publice care sunt de acord cu participarea cu program redus, in limita a 4 ore, ceea ce este acceptat de Guvernul Romaniei: sa aiba bursa si program redus de 4 ore pe zi la o alta institutie”.

Proiectul postdoctoral  “4D POSTDOC” isi propune sa creasca interesul cercetatorilor cu experienta pentru dezvoltarea unei cariere in cercetare si sa imbunatateasca programele de cercetare postdoctorala. Un alt obiectiv al acetuia este cresterea calitatii managementului programelor postdoctorale prin creearea unei infrastructura de management a acestora si de monitorizare a programelor de cercetare. In acest sens se va infiinta un Oficiu de Management a Programelor Postdoctorale care va oferi proiectului un management performant. Aceasta responsabilitate revine in principal coordonatorului.
„Este o zona de atragere a unor persoane care sunt capabile sa faca cercetare si care din punct de vedere a subfinantarii cercetarii nu o fac, alegand alte cai de a avea bani. Acest proiect rezolva o problema financiara pe un termen mediu cu rezultate in ideea in care exista intentia de a ramane in invatamant. O persoana formata trei ani pe o zona de cercetare pe care si-o doreste si-i aduce rezultate certe, nu poate fi decat o persoana extrem de dezirabila pentru institutia respectiva de invatamant angajatoare”, a adaugat coordonatorul local al proiectului.

Proiectul de burse postdoctorale include 76 de cercetatori cu titlul de doctor, 40 de la Universitatea Tehnica din Cluj, 18 ai Politehnicii iesene si 18 ai Universitatii „Politehnica” din Timisoara. Fiecare va trebui sa realizeze cate un program de cercetare multidisciplinara pe durata celor 34 de luni.

Coordonat de Universitatea Tehnica din Cluj, programul este cofinantat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 (POSDRU). Astfel, Uniunea Europeana ofera 85% din valoarea acestuia, Guvernul Romaniei-  13 % si 2% universitatile implicate.

Al doilea proiect de burse postdoctorale din cadrul Politehnicii iesene, in calitate de coordonator, are o valoare de 5 milioane de euro a fost lansat la sfarsitul lunii mai a.c. Intitulat “Performanta prin postdoctorat pentru integrarea in aria europeana de cercetare – PERFORM-ERA”, el are in vedere participarea a 54 de cercetatori cu titlul de doctor, 39 de la UTI si 15 de la Universitatea "Politehnica" din Timisoara, partener in acest proiect./ Maria Burla