(STIINTIFIC, 18.00) ACADEMIE – LANSARE – ANIVERSARE / Dubla aniversare la Academia Romana Iasi.
(CUZANET, Iasi, 8 mai) – Astazi dimineata, in Aula Mare a Academiei Romane, filiala Iasi, s-a desfasurat colocviul sub titlul "Etnologia romaneasca la inceput de mileniu", cu tema "Starea actuala a publicatiilor de specialitate". In cadrul colocviului a fost lansata cea de-a zecea aparitie a "Anuarului muzeului etnografic al Moldovei – X", volum dedicat prof.univ.dr.Ion H.Ciubotaru, cercetator stiintific gradul I si coordonator al Departamentului de etnologie din cadrul Academiei Romane, filiala Iasi, cu prilejul implinirii varstei de 70 de ani.
La eveniment au luat cuvantul academicianul Alexandru Zub, director al Institutului de Istorie "A. D. Xenopol" Iasi, prof. univ. dr. Ion Cuceru, director la Arhiva de folclor a Academiei Romane si prof. univ. dr. Vasile Munteanu, director al Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Iasi, redactor coordonator al "Anuarului". Moderator al evenimentului a fost prof. univ. dr. Nicu Gavriluta, decan al Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi (UAIC).
Acestia au vorbit despre Ion H. Ciubotaru si despre contributia acestuia la cercetarea folclorului romanesc. Ion Cuceru a mentionat ca "acest volum este o lucrare model, asa cum model este el insusi pentru toate generatiile de scriitori actuali ai disciplinei, pentru toti cei care au contribuit la elaborarea acestei lucrari".La manifestare a fost prezent si prof.univ.dr.Gheorghe Popa, prorector al departamentului de Cecetare Stiintifica al UAIC, care i-a adresat lui Ion Ciubotaru invitatia de a participa in continuare la acele programe pe care Universitatea le-a initiat, programe pe care le sustine din resurse proprii. “Universitatea sustine un proiect referitor la civilizatia neolitica, "Cucuteni", si chiar vara aceasta vom asista cu totii la inaugurarea unui muzeu. De ani buni, Iasiul a transformat un eveniment cultural, initiat de prof.Ciubotaru cu multi ani in urma, intr-un eveniment comercial. Este bine-cunoscuta <Cucuteni 2000>. Este doar un exemplu in care prof.Ciubotaru, in ciuda vremurilor apasatoare, a reusit sa gaseasca timpul si energia pentru a sustine o idee care a facut istorie in Iasi", a declarat prorectorul Popa.
In sala au fost prezenti folcloristi din Bacau, Cluj-Napoca, Iasi, Maramures, Salaj, Sibiu, Vaslui si Republica Moldova.Evenimentul s-a incheiat dupa o ora si jumatate cu un scurt colaj de muzica folclorica, interpretat de elevi si studenti, sub conducerea prof. univ. dr. Viorel Barleanu.
Colocviul a fost organizat de Academia Romana, filiala Iasi, impreuna cu Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi si Complexul muzeal "Moldova", Muzeul etnografic “Moldova” Iasi. / Livia Hincu
Niciun comentariu