(STIINTIFIC, 16.00) "CUZA" – LITERE -CENTRU BIBLIC/ Se infiinteaza prima Asociatie de Filologie si Hermeneutica Biblica din Romania.

(CUZANET, Iasi, 8 martie) – Cercetatorii implicati in proiectul "Monumenta Linguae Dacoromanorum"  de la Centrul de Studii Biblico-Filologice din Iasi au infiinat Asociatia de Filologie si Hermeneutica Biblica. Decizia fondarii acesteia a fost luata in urma seminarului de studii biblice "Explorari in traditia biblica romaneasca" care a avut loc intre 11 si 14 februarie a.c."Am reusit sa adunam o parte consistenta din cei mai buni tineri cercetatori de la ora actuala: filologi, teologi, istorici, filozofi. Asociatia are 50 de membri fondatori, nucleul acestia fiind format din cei angajati in proiectul «Monumenta Linguae Dacoromanorum». Exista 18 editii principale in limba romana ale Sfintei Scripturi, din ultimii 300 de ani, deci este vorba despre un teritoriu stiintific putin explorat. Scopul asociatiei este studiul si cultivarea traditiei biblice," a declarat prof. univ. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie Romana "A. Phillipide" din Iasi.

Asociatia de Filologie si Hermeneutica Biblica din Romania va fi una de tip profesional, non-guvernamental si non-profit. Bugetul de inceput al acesteia va fi de circa 1000 de lei, adunat fiind din cotizatiile membrilor.

Proiectul "Monumenta Linguae Dacoromanorum" a fost initiat acum 20 de ani de catre Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi in colaborare cu Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Germania  si are ca obiectiv principal finalizarea editiei critice a Bibliei de la Bucuresti (1688).

In proiect sunt implicati sase cercetatori si 17 colaboratori. Printre acestia se regasesc si prof. univ. dr. Eugen Munteanu, directorul Institutului de Filologie Romana "A.Phillipide", conf. univ. dr. Marius Cruceru de la Universitatea Baptista "Emanuel" din Oradea si pastor, Stefan Colceriu, filolog si cercetator al Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan" al Academiei Romane, lect. umiv. dr. Octavian Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Bucuresti, Dragos Marsanu, doctorand in Istoria Teologiei la Universitatea Catolica din Leuven, Belgia, membru al Centrului de Studii Biblico-Filologice (UAIC), Mihail Neamtu, doctor in teologie sistematic asi studii religioase al Universitatii "King's College", Londra, Mioara Dragomir, filolog, cercetator al Institutului de Filologie Romana "A.Phillipide", Dionisie Parvuloiu (fratele Policarp), teolog, specialist Literatura Patristica (scrierile literare ale Sfintilor Parinti), asist. univ. drd Ovidiu Sferlea, specialist in Istoria Bisericeasca si Literatura Patristica, la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Oradea.

Din cele 25 de tomuri planificate ale seriei "Monumenta Linguae Dacoromanorum-Biblia 1688" au aparut, pana acum, la Editura UAIC, numai opt. / Andrada Munteanu