(STIINTIFIC, 11.00) "CUZA" – ACADEMIE – COMUNICARE / Dublu eveniment organizat de Academie si Facultatea de Istorie.
(CUZANET, Iasi, 30 ianuarie) – Ieri, 29 ianuarie a.c., in Casa Catargi, corpul H al Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi (UAIC), a avut loc un dublu eveniment, si anume, lansarea de carte "Bronzul mijlociu si tarziu in Campia Moldovei" a Lidiei Dascalu, membru al Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Romane, filiala Iasi si comunicarea acad. Alexandru Vulpe de la Institutul de Arheologie "Vasile Parvan", Bucuresti.
Prima parte a evenimentului, inceput de la ora 17.30, a fost dedicata lansarii de carte, cuvantul de inceput revenindu-i a prof.univ.dr. Attila László care a facut atat o prezentare cat si o analiza critica a cartii Lidiei Dascalu. El a precizat ca "aceasta carte este o forma finalizata a tezei de doctorat a autoarei si totodata reprezinta un eveniment in viata institutului, in viata comunitatii noastre stiintifice. Cartea este temeinic documentata, textul este completat de diverse harti, planse, ilustratii, tabele iar ca metodologie au fost folosite aproape pana la epuizare toate metodele traditionale ale arheologiei… arheologia, comparativa, statistica, metoda cartografica".
Cuvantul a fost dat apoi autoarei care a mentionat ca "aceasta carte i-am dedicat-o mamei mele, care din nefericire nu mai este printre noi" si a multumit totodata tuturor celor care i-au fost aproape in acest demers, adaugand ca "dupa pararea mea, ceea ce devenim la un moment dat este rezultatul intalnirilor, intamplatoare sau nu din existenta noastra, mai ales a acelor oameni cu o valoare deosebita care pot sa ne indrume in sus sau in jos. Eu am avut norocul sa urc…".
A doua parte a evenimentului i-a revenit acad. Alexandru Vulpe, care a prezentat tema "Transformari culturale in prima epoca a fierului in spatiul carpato-danubian". Aceasta a fost trata printr-un studiu de caz, prezentat general, si anume, pe necropola descoperita in localitatea Hinova. Datele prezentate au fost sustinute de un suport imagistic adecvat ce ilustrau civilizatia din acea vreme. Academicianul i-a invitat pe tinerii arheologi "sa studieze, sa tina seama de antropologie si etnografie si sa cerceteze pentru a gasi un raspuns. Eu sunt prea batran de-acuma si timpul nu ma ajuta deloc".
Materialul comunicarii de ieri va aparea in Revista Dacia in cursul acestui an. Acad. Alexandru Vulpe a mentionat ca "lucrarea va fi semnata de mine si de Misu Davidescu, cel care a descoperit aceasta necropola, numele lui va fi inaintea numelui meu pentru ca asa este normal, in fond, eu imi bazez cercetarile pe materielele pe care el mi le-a pus la dispozitie".
Evenimentul a durat aproximativ doua ore si a fost organizat de Catedra de Istorie Veche si Arheologie din cadrul Facultatii de Istorie al UAIC in colaborare cu Institutul de Arheologie al Academiei Romane, filiala Iasi. Moderator la aceasta manifestare a fost lect. univ. dr. Nicolae Bolohan, coordonatorul colectivului de istorie veche si arheologie. / Livia Hincu
Niciun comentariu