Teodor Negoita, primul roman care a atins Polul Nord (in 1995) a fost invitat, astazi, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi (USAMV). Negoita a participat la workshop-ul intitulat „Cercetarea fara limite sau limitele cercetarii? Despre cercetarea romaneasca in zonele polare.” Teodor Negoita conduce, in prezent, prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica – “Law-Racovita”.
„A sosit timpul sa primim in universitate, cu amabilitatea domnului rector Gerard Jitareanu si a Institului Roman de Cercetari Polare, un prestigios explorator . Vi-l prezint pe Teodor Negoita, un explorator pe care cercetarii din Romania il respecta foarte mult”, a spus prof. univ. dr. Liviu Miron, prodecan al Facultatii de Medicina Veterinara.
Teodor Negoita a vorbit despre posibilitatile viitorilor doctoranzi de a incepe activitatea de cercetare in zona polara, despre dificultatile produse de reticenta statului de a se deschide catre cercetare, despre proiectele si realizarile pe care le-a avut in promovarea imaginii Romaniei peste hotare, cat si despre imbunatatirea relatiilor diplomatice cu tari precum Uruguay, Australia sau China. Totodata, a dorit sa sarbatoreasca „implinirea, anul acesta a 20 de ani de la prima expeditie polara romaneasca”.
Accentul discursului acestuia a fost pus pe importanta tinerilor in viitorul cercetarii polare: „Daca o universitate, o institutie de cercetare, vrea sa ia institutul polar si cu tot ce este, sa semneze, sa faca, numai sa continue munca de acolo, eu sunt dispus sa ii ajut cu tot ce pot. Si asta pentru ca drumul spre Polul Nord a fost o intentie de-a mea de a arata afara nu ca romanii sunt deosebit de curajosi. Ceea ce am facut eu poate face oricine si trebuie sa continue.”
Intalnirea s-a incheiat cu semnarea unui memorandum, pentru alocarea unor sume de bani, pe langa finantarile europene, pentru sustinerea unui numar de proiecte de cercetare nationale.
Catalin Hopulele
Alexandra Toderita
Niciun comentariu