(STIINTIFIC, 19.00) ACADEMIE – COMUNICARI – ISTORIE/ Institutul Roman de Genealogie si Heraldica a organizat o sesiune de comunicari.
(CUZANET, Iasi, 12 ianuarie) – Astazi, 12 ianuarie a.c., in sala H1 din Casa Catargi, corpul H al Universitatii "Al. I. Cuza" a avut loc sustinerea lucrarilor sedintei de comunicari a Comisiei de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane, filiala Iasi. Comunicarile au fost prezidate de prof.univ.de. Stefan Gorovei, membru-fondator al Comisiei de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane (1993), al Institutului Roman de Genealogie si Heraldica Sever Zotta (1996), dar si al Academiei Internationale de Genealogie (1998). Acesta a participat la manifestare cu lucrarea "Urmasii lui Sendrea, portarul Sucevei" ce a ridicat problematica inrudirii neamului Sendrestilor de la Nicoresti cu Stefan cel Mare.
A doua comunicare a fost cea a conf.univ.dr. Petronel Zahariuc si a avut titlul "Observatii asupra unor sigilii medievale moldovenesti II". In cadrul acesteia au fost prezentate mai multe tipuri de sigilii apartinand familiilor boieresti. "Sigiliile erau facute din din diverse materiale, sub forma de inele, pornind de la aur si pana la arama, diferentele fiind clar vizibile intre familiile mari, jupanese, negustori, boieri, ele fiind si astazi folosite, dar acum nu reprezinta altceva decat statutul social al respectivului", a mentionat Petronel Zahariuc. Prezentarea lucrarii a fost insotita si proiectii ale sigiliilor a noua familii de boieri, si anume Basota, Racovita, Cehan, Bour, Lupu, Ianovici, Palade, Ciogolea si Ghica. "Temele cele mai des folosite in realizarea sigiliilor erau lupul, animalele fantastice, florile, vulturul bicefal, calul, calaretul, ursul si sfintii. Sfintii mai mult in Tara Romaneasca decat in Moldova", a completat Petronel Zahariuc.
Prezentarea lucrarilor, inceputa la ora 17.00, s-a incheiat dupa o ora si jumatate cu o sedinta de discutii libere pe temele prezentate./ Livia Hincu
Niciun comentariu