(STIINTIFIC,11.00 ) “CUZA” – CERCETARE – PROGRAM / Program bilateral pentru cercetatorii din Romania si Bulgaria.
(CUZANET, Iasi, 18 noiembrie) – Cercetatori din Romania si Bulgaria se pot inscrie in programul bilateral lansat, pe 16 noiembrie a.c., de Autoritatea Nationala pentru Cercetarea Stiintifica (ANCS) din Romania in parteneriat cu Fondul National pentru Stiinta din Bulgaria. “Programul de Cooperare Bilaterala in domeniul Stiintei si al Tehnologiei pentru anii 2010-2011” prevede stagii de cercetare de 60 de zile intr-una din cele doua tari, iar proiectele trebuie inscrise in competitie pina la data de 21 decembrie a.c. “Dupa 21 decembrie, vor fi selectati 5 cercetatori din Romania si Bulgaria care vor beneficia de acest program. Acestora li se vor aproba mobilitati de 60 de zile la institutii de cercertare din Bulgaria, respectiv Romania. Cercetatorilor romani li se vor aloca fonduri pentru asigurare medicala si transport international pana in localitatea din Bulgaria unde se va stabili desfasurarea activitatatii de cercetare. Cercetatorii din Bulgaria vor beneficia de o diurna de 60 de lei pe zi si cheltuieli de cazare. Speram ca Universitatea sa incheie acest acord bilateral intrucat astfel va creste vizibilitatea si performanta sistemului de cercetare si vom ajunge la noi parteneriate si noi colaborari. In prezent, Universitatea are la activ in anul 2008 11 acorduri de cooperare bilaterala, cele mai multe fiind incheiate de echipe de cercetatori de la Facultatea de Fizica, cu tari precum Franta, Italia, Ucraina,Ungaria”, a declarat Elena Radu, seful Departamentului de Cercetare si Managementul Proiectelor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi.
Dosarele de candidatura si proiectele trebuie trimise atat la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania (ANCS), la adresa Str. Mendeleev nr. 21-25, cod 010362, Bucuresti, cat si coordonatorului din Bulgaria, Milena Glavceva, la adresa de mail m.glavceva@mon.bg. Dosarul de candidatura trebuie sa contina: un formular accept de participare, o copie a unui contract de finantare a unui alt proiect aflat in derulare, cu scopul de a releva activitatea cercetatorului care aplica, anexele care se gasesc la http://www.ancs.ro/index.php?action=view&idcat=270 impreuna cu formularul de accept. “Scopul principal al acestui program de cooperare bilaterala este a incuraja si a coordona actiunile bilaterale de cooperare stiintifica intre tarile membre UE. In anii trecuti, datorita promovarii facute prin aceste cooperari bilaterale si a publicarii rezultatelor in reviste stiintiifice de specialitate, 6 proiecte au primit finantare de la UE prin Programul Capacitati in valoare totala de 2.402.480,77 lei.”, a precizat Silviu Roman, coordonatorul acestui program, de la Biroul Directia pentru Integrare Europeana si Cooperari Internationale ANCS.
Perioada de derulare a programului va fi de 18 luni, iar domeniile in cadrul carora cercetatorii pot trimite proiectele sint tehnologia informatiei, biotehnologii, biologie si genetica, materiale, procese si produse inovative, energie, mediu. / Andreea Federovici, Raluca Iancu
Niciun comentariu