(STIINTIFIC, 14.00) POLITEHNICA – SEMINAR – PLATFORME / Seminar despre documentarea online in cadrul Universitatii ,,Gheorghe Asachi''.

(CUZANET, Iasi, 28 octombrie) – Astazi, in Sala de conferinte din corpul T a Universitatii ,,Gheorghe Asachi'' a avut loc un seminar pe tema gestionarii bazelor de date si a documentarii online. Prin proiectul „Acces National Electronic la Literatura Stiintifica de Cercetare-ANELIS”, au fost achizitionate o serie de platforme care au fost oferite spre acces gratuit universitatilor din Romania. Universitatii ,,Gheorghe Asachi'' ii sunt accesibile 6 platforme de documentare si baze de date, din cele 15 care au oferite in total. ,,S-au oferit spre acces incepand cu 15 octombrie o serie de 15 platforme care vor putea fi accesate pana la 31 decembrie 2009. S-a finalizat si achizitia pe 2010, dar nu s-au definitivat listele de institutii si numarul de platforme care va fi achizitionat si ce va primi fiecare institutie in parte.

Practic pentru Univsitatea ,,Gheorghe Asachi'' se ofera acces la un pachet de paltforme bibliografice si bibliometrice care pot fi accesate cu text integral'', a afirmat Bogdan Voican, reprezentantul in Romania al editurii stiintifice ce realizeaza aceste baze de date.
Platformele la care are acces UTI sunt: Thomson Reuters, Scopus, SpringerLink, CSA Research Pack, Wiley-Blackwell Journals si Elsevier Science Direct. In plus fata de aceste baze de date a fost achizitionat un pachet de produse de pe platforma Illumina. Pe aceasta din urma se gasesc produse care nu ofera acces la informatie dar care vin sa sustina activitatea de cercetare.
Pentru acest proiect va fi construit si un site. El va fi putea fi accesat incepand de saptamana viitoare. ,,Practic pe site-ul respectiv veti gasi informatii referitoare la proiect, la produsele care pot fi accesate de cei din cadrul Universitatii, ghidul de utilizare rapida pentru fiecare dintre platformele respective sio un formular standard de transmitere al ip-urilor'', a mai precizat Bogdan Voican.
Toate platformele pot fi accesate de pe toate calculatoarele ce sa gasesc in interiorul Politehnicii, mai exact de pe toate ip-urile inregistrate de Universitate.

Proiectul este finantat 100% din fonduri europene si a fost demarat pentru o perioada de 3 ani.La sfarsitul lui se va face un raport de activitate pentru a se vedea daca acestea au fost utile si daca sa va continua proiectul si in anii urmatori. / Olga Grigorescu