(STIINTIFIC, 8.00) USAMV – LABORATOR 3D / Agronomia a lansat, in premiera nationala, Centrul de Vizualizare Avansata.
(CUZANET, Iasi, 18 mai) – Vineri, 15 mai a.c., a avut loc deschiderea oficiala, in premiera nationala, a Centrului de Vizualizare Avansata de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad†(USAMV) din Iasi. Este vorba despre un complex de cinci laboratoare destinate cercetarii, analizarii si dezvoltarii conceptului de infrastructura critica si in alimentatie. Salile beneficiaza de aparatura 3D, dispozitive holografice si de teleprezenta. Proiectul este dublu finantat: USAMV a pus din fonduri proprii o treime din bani, adica 1,5 milioane dolari, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) diferenta pina la 4,5 milioane de dolari. Aparatura necesara a fost adusa din Statele Unite ale Americii, prin intermediul companiei NavTech si a fost instalata de Navigator Innovations SRL, una dintre cele mai importante firme de acest profil din SUA. Aceste laboratoare sint certificate de Asociatia Internationala a Centrelor de Vizualizare Avansata, astfel ca universitatea ieseana a intrat in Comunitatea Centrelor de Vizualizare Avansata.
„Continuam un indelungat parteneriat de traditie dintre statul Alabama si USAMV, bazat pe trecutul comun in agricultura, iar acest lucru vine ca o recunoastere a traditiei si excelentei. (…) Trebuie sa primim acum Iasul in rindul comunitatilor care se bucura de aceasta tehnologie virtualaâ€, a declarat Albert L. Patterson, directorul consiliului de administratie al Navigator Develoment Group Inc.
Studentii, cercetatori 3D
Initiativa acestui complex apartine fostului rector al USAMV, prof. univ. dr. Gerard Jitareanu, actualmente secretar de stat in Agentia Nationala de Cercetare Stiintifica, munca sa fiind continuata de actualul rector, prof. univ. dr. Valeriu V. Cotea. Proiectul a fost inceput in urma cu un an si jumatate. „Ginditi-va ce s-ar intimpla cu eroziunea solului intr-o zona din Moldova. Prin modelarea 3D poate fi facuta proiectia si predictia unui astfel de evenimentâ€, a declarat Gerard Jitareanu, prezent la aceasta inaugurare.
Atit cadrele didactice, cit si studentii vor avea acces la reteaua de informatii oferite de Comunitatea Centrelor de Vizualizare Avansata, iar conducerea a afirmat ca tinerii se vor putea angaja in cadrul complexului.
Laboratorul pentru Experiente si Descoperiri, laboratorul de Instruire Imersiva, cel de Instruire Vizuala, de Dezvoltare si cel de Tele-prezenta sint cele cinci mari investitii cu ajutorul carora se pot transforma informatiile 2D in 3D, se pot face face simulari sincronizate geografic, se pot crea scenarii imersive prin intermediul ecranelor aflate pe fiecare perete ori se pot realiza simulari de 360 de grade.
Printre cei prezenti la deschiderea oficiala s-a numarat si Douglas Oliver, responsabil Casa Alba in cadrul infrastructurilor critice care a vorbit despre parteneriatul dintre Romania si SUA, in cadrul actiunilor militare din Irak. / George Gurescu
Niciun comentariu