(CUZANET, Iasi, 4 aprilie) – 180 de ani de presa romaneasca au fost sarbatoriti zilele acestea la Iasi. Sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu, pe 8 aprilie 1829, apare la Bucuresti prima publicatie din Tara Romaneasca, Curierul Romanesc. In acelasi an, apare in Moldova, la Iasi, „Albina Romaneascaâ€, sub conducrea lui Gheorghe Asachi. In perioada 2-4 aprilie 2009, oameni de presa, bibliotecari, cercetatori, cadre didactice dar si studenti din tara si din strainatate si-au amintit momentul de atunci si l-au aniversat, in cadrul Congresului International de Istorie a Presei, la Iasi. Organizatori: Universitatea „Petre Andrei†din Iasi (UPA) si Asociatia Romana de Istorie a Presei (ARIP). La festivitatea de deschidere de vineri, 3 aprilie a.c., din Aula Magna a UPA, au luat cuvintul prof. dr. Odette Arhip, decanul Facultatii de Stiinte ale Comunicarii, conf. dr. Marian Petcu, vicepresedinte ARIP, prof. dr. Ilie Rad, presedinte ARIP, Octavian Stireanu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, dar si presedintele Federatiei Romane de Jurnalism MediaSind, Cristi Godinac. „Domnilor politicieni, nu va mai chinuiti sa ne faceti o lege, lasati-ne sa fim liberiâ€, le-a transmis acesta actualilor guvernanti.
Doua sectiuni de comunicari
Congresul din acest an a avut doua sectiuni de comunicari, in cadrul carora participantii au putut prezenta lucrari de specialitate. La sectiunea „Istoria presei. Particularitati metodologice in cercetarea domeniului” s-a adus in discutie libertatea culturala de exprimare, s-a facut o trecere in revista a evolutiei presei in fiecare colt al tarii, s-au prezentat lucrari care au acoperit intreaga perioada de 180 de ani de la prima publicatie romaneasca. Sectiunea a fost moderata de prof. dr. Ilie Rad, in timp ce la „Rolul si locul presei in societatea romaneasca†moderator a fost conf. dr. Aurelia Lapusan, de la Universitatea „Ovidius†din Constanta. La sectiunile de comunicari au fost inscrisi 93 de participanti provenind din ora ca Bacau, Suceava, Galati, Timisoara, Arad, Buzau, Vaslui, Cluj-Napoca, Constanta, Chisnau, Craiova, Brasov, Oradea, Sibiu, Bucuresti si Iasi.
Toate lucrarile prezentate, la ambele sectiuni, vor fi publicate intr-un volum de specialitate. „Va rugam sa lasati atat materialul scris cat si cel in format electonic pentru ca vrem, ca in urma acestei intalniri, sa scoatem o carte care sa cuprinda toate lucrarile, de la amandoua sectiunile”, a precizat prof. dr. Odette Arhip.
Sectiunea de comunicari a fost urmata de lansarea si prezentarea mai multor carti si reviste, precum „Tudor Arghezi – discursul politici” a Minodorei Salcudean (lector dr. la Univ. „Lucian Blaga” din Sibiu), „Carmina Balcanica – revista bianuala editata de Mihaela Albu (prof.dr. la Universitatea din Craiova), „Politica, religie si morala” a lui Stefan Nemecsk, director al redactiei „Curierul Vaii Jiului”. Dan Giju, redactor sef al trustului de presa M.Ap.N. a dezvaluit in ca intentioneaza sa publice in trei volume „Istoria presei militare”, prezentand astazi doar primul volum.”Este un proiect ambitios, iar aceasta carte este doar prima parte. E o lucrare, nu stiintifica, ci de cultura generala”a spus Dan Giju. Lansare ce a avut loc la Libraria Carturesti din Iulius Mall, etaj 2.
Tema pentru acasa
La finalul intalnirii, prof. dr. Ilie Rad le-a solicitat celor prezenti sa propuna si sa gaseasca rezolvari pentru cateva probleme legate de breasla jurnalistica. „In primul rand sa va ganditi, ma gandesc si eu, sa gasim o solutie sa facem la muzeu o sectie de cercetare si sa constituim un fond de carte de specialitate, Biblioteca de Istorie a Presei. Daca un masterand, un doctorand, sau orice student vrea sa se documenteze, sa vina direct acolo, sa nu bajbaie prin zeci de biblioteci. Pe de alta parte, revenind la cartile prezentate in aceasta seara, as avea rugamintea sa nu fie doar semnalate, ci chiar recenzate. Va rugam sa va gasiti fiecare cate un recenzor sau pe baza de reciprocitate, dar cu obiectivitate pentru a le publica in revista (n.r. – Revistei române de istorie a presei)”, a precizat prof. dr. Ilie Rad.
Astazi, 4 aprilie, in urma sesiunilor de comunicare ce au avut loc ieri, se vor trage concluziile aferente, vor avea loc dezbateri pe marginea proiectului „Istoria presei din Romania in date” si va avea loc „Adunarea generala a Asociatiei Romane de Istorie a Presei”. „Moderatorii celor doua sesiuni vor lua caimacul la ceea ce deja s-a spus. Pe urma vom face un bilant al proiectului Istoria presei din Romania in date, vom discuta pe judete, sa vedem ce probleme sunt pentru ca sunt foarte multe. In final facem o adunare generala a Asociatiei Romane de Istorie a presei pentru a discuta si a lua unele decizii foarte importante pentru breasla noastra” a incheiat Marian Petcu.
Intalnirea de astazi va incepe la ora 9.00 si va avea loc in Aula Magna a UPA.
Niciun comentariu