Peste 50 de studenti si cadre didactice au discutat despre evolutia istoriografiei si influenta digitalizarii asupra acestui domeniu de cunoastere. Dezbaterea intitulata „Noi perspective de cercetare in istoriografia romaneasca” a avut loc ieri, 17 octombrie a.c., in sala H1, din corpul H al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi (UAIC). Evenimentul a fost organizat de Liga Studentilor de la Istorie si Cercul de Istorie Medievala, intre orele 18.00-20.00 . Au conferentiat prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon si prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti.
Prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti a pus problema identitara a istoriei. „Istoria a fost considerata intr-o vreme, o stiinta. Pe vremea lui Iorga se remarca filiera ei literara. Dupa care, istoria a devenit o cunoastere totala despre om si societate. Astazi, ea trece printr-o faza de criza.” Despre ce inseamna istoria, ca disciplina de cunoastere actuala, invitatul a explicat ca „trendul de acum este de a apropia oamenii. De aceea, istoricii au discutat mult despre posibilitatea de a transforma istoria universala (mai mult axata pe Europa) intr-una globala, unde si alte continente au pus amprenta asupra destinului omenirii”.
Despre digitalizarea istoriei a vorbit prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon. „Este imbucurator faptul ca pe internet apar arhive online, colectii de izvoare ce pot fi lesne accesate si examinate”, a precizat acesta. „De asemenea, merita remarcata multitudinea fara precedent a subiectelor de cercetare istorica ce au aparut, in special dupa 1989”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon.
Potrivit studentilor, istoriografia este importanta si pentru publicul larg. „Istoriografia ofera surse nenumarate de informare. Iar cei care nu-si cunosc trecutul risca sa se depersonalizeze”, considera Florian-Pavel Chilcos, coordonator Cercul de istorie medievala.
Liga Studentilor de la Istorie si Cercul de Istorie Medievala organizeaza dezbateri tematice din anul 2009. Pana acum, studentii au putut participa la 20 de astfel de intalniri.
Niciun comentariu