In sala „Ferdinand” a Universitatii Al.I.Cuza a avut loc pe data de 12 martie a.c cea de-a treia campanie de promovare a programului „Europa Jurnalistilor in Amfiteatre”, editia 2013.
Concursul aflat la cea de-a patra editie este organizat de Reprezantanta Comisiei Europene din Romania si se adreseaza studentilor, masteranzilor sau doctoranzilor de la cele 27 de facultati de jurnalism din Romania, inscrise in proiect. Competitia consta in realizarea unor materiale de presa in format video, audio sau pentru mediul online. Temele care pot fi exploatate trebuie sa aiba relevanta europeana si sa fie de intereres public local sau regional pentru comunitatea din care fac parte concurentii. Este necesar ca materialele realizate sa se incadreze in una dintre urmatoarele categorii: dezvoltare economica, fonduri europene, problema spatiului Schengen, agricultura, justitie.
Romanii, liberi pe piata muncii dupa 1 ianuarie 2014
Prezentarea din 12 martie a.c., a debutat la ora 10.00 cu o intrebare din partea account managerului Chelgate, Georgiana Petcu: „Ce ati spune daca in luna septembrie ati avea ocazia sa mergeti intr-o vizita la Bruxelles? Suna bine? Suntem azi aici pentru a va arata cum!” In continuare, reprezentantul Comisiei Europene din Romania, Mihai Rosior, a luat cuvantul pentru a vorbi despre problematica intrarii Romaniei in spatiul Schanghen, bugetul Uniunii Europene si restrictiile pe piata muncii. „Cetatenii romani vor avea drept de munca fara nici o restrictie peste tot in Uniunea Europeana de la 1 anuarie 2014, pentru ca asa sta scris in tratatul de aderare din 2007. Nu mai exista nici un fel de modalitate prin care restrictiile pot fi prelungite. Daca un stat membru decide sa prelungeasca restrictia, Comisia Europeana deschide imediat procedura cu privire la incalcarea legislatiei. Nu exista nici un fel de posibilitate legala de prelungire a acestor restrictii”, a explicat Mihai Rosioru.
Vizite personalizate la Bruxelles
Competia „Europa Jurnalistilor in Amfiteatre” se va finaliza pentru castigatori cu o vizita de studiu de cinci zile, la institutiile europene de la Bruxelles. „Vizita nu va fi una standard, de prezentare a institutiilor cum ar fi Comisia, Parlamentul sau Consiliul – lucrurile acestea se pot afla de pe net – ci una personalizata. In functie de temele care ii intereseaza pe castigatori, se vor stabili intalniri cu reprezentanti ai institutiilor europene. Bineinteles, asta depinde si de agenda de la Bruxelles pe acea perioada de cinci zile” a mai adaugat Mihai Rosioru.
Georgiana Petcu a accentuat ca majoritatea castigatorilor vin, de obicei, din Cluj. „80% dintre participantii castigatori sunt din Cluj, cu alte cuvinte, din 12 oameni, aproximativ 7-8 clujeni aplica pentru concurs. Trimit materiale foarte multe si de calitate foarte buna. De la Iasi au fost in fiecare an cate o persoana sau doua. Ii invit pe studentii jurnalisti din Iasi sa aplice in primul rand pentru oportunitatea dezvoltarii profesionale intr-un domeniu in care putini sunt jurnalistii specializati si in al doilea rand, pentru disponibilitatea institutiilor de la Bruxelles de a lucra cu presa.”, a precizat aceasta.
Intalnirea s-a incheiat cu interventia lui Lucian Balanuta, jurnalist la Radio Romania Actualitati. Acesta a prezentat materialul radiofonic cu care a castigat in 2012 concursul Reporter European.
Cei care doresc sa participe la competitia din acest an pot consulta ghidul cu recomandari disponibil la adresa http://ec.europa.eu/romania/documents/07032013_ghid_eja.pdf. Pentru a fi luate in considerare, materialele trebuie expediate online pana pe data de 10 mai a.c., urmand ca pe 14 iunie a.c. sa fie anuntati castigatorii.
Ovidiu Argeanu
Niciun comentariu