Miercuri, 25 aprilie a.c., la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” (UTI) din Iasi a avut loc omagierea profesorului Teodor Saveanu, cu ocazia implinirii varstei de 100 de ani. Evenimentul a avut loc la Rectoratul UTI, de la ora 11.00. Festivitatea a fost deschisa si moderata de presedintele Senatului, prof. dr. ing Anghel Stanciu.

Prodecanul faculatii de Chimie Industriala, prof. dr. ing. Silvia Curteanu, i-a inmanat sarbatoritului diploma de excelenta. “Viata si activitatea domnului profesor Saveanu se confunda cu viata invatamantului de inginerie chimica din Iasi”, a declarat Silvia Curteanu, facand referire la faptul ca profesorul Saveanu are aceeasi varsta cu facultatea la care a predat.

Pentru urari a mai luat cuvantul si rectorul UTI, prof. univ. dr. Ion Giurma. Acesta i-a oferit profesorului Saveanu o medalie pentru contributia sa in mediul acadenic. Un fost student al sarbatoritului, Savel Ifrim, a tinut, de asemenea, sa isi manifeste recunostinta. “Cursul domniei sale era unul cu totul deosebit. Un curs modern si dificil de a fi elaborat in perioada aceea, cand eram aproape de sfarsitul razboiului, si ranile inca nu erau videcate”, a punctat Savel Ifrim.

In cea de-a doua parte a evenimentului, Teodor Saveanu a povestit despre parcursul sau academic, incepand cu scoala primara si subliniind faptul ca a fost un “taran sarac si necajit”. “In liceu, trebuie sa mentionez ca ultimele doua clase m-a tinut o familie cu patru copii, unul dintre ei fiindu-mi coleg, deoarece nu mai aveam bani. Bacalaureatul l-am dat la Falticeni, tot pe cheltuiala lor. Oamenii astia au disparut, dar tin sa-i amintesc pentru binele pe care mi l-au facut sa ies din sat si sa ajung ceva”, a marturisit sarbatoritul. In discursul sau, Teodor Saveanu a amintit cateva din experientele sale de pe front, dar si detalii despre cum a ajuns director de fabrica la Craiova si despre cum a devenit reprezentant delegat al Politehnicii.

Prof. univ. dr. ing. Teodor Saveanu s-a nascut in anul 1912, in comuna Dumbraveni, judetul Suceava. In perioada 1931-1935, a urmat cursurile Facultatii de Stiinte a Universitatii din Iasi. Este licentiat in chimie si inginerie. In anul 1965, a propus infiintarea unei sectii de Inginerie Chimica Generala, care a aparut in 1990, sub denumirea de Inginerie Chimica.

Iulian Birzoi