Despre cum s-au raportat intelectualii la ideologia interbelica si la puterea politica a vremii, de unde a venit efervescenta culturala a Romaniei din cele doua decenii si despre epurarea universitara facuta de legionari le-a vorbit istoricul si scriitorul Lucian Boia celor prezenti astazi, 4 aprilie, de la ora 14.00 in Aula Magna ”Mihai Eminesc” a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Conferinta ”Elita intelectuala romaneasca intre anii 1930 si 1950” a fost urmata de lansarea volumului omonim al istoricului, iar evenimentul deschide ciclul de “Conferintele UAIC”.
Profesorul Lucian Boia a tinut sa prezinte audientei ca dupa 20 de ani in care a studiat mitologiile istorice si politice romane “am simtit nevoia sa fac si altceva si m-am preocupat de elita intelectuala, mai intai de cea din primul razboi mondial, mai ales, problema germanofililor, si in continuare am ajuns la elita intelectuala intre 1930-1950, care este subiectul cartii «Capcanele istoriei ». Dar nu mi-am propus acum sa rezum cartea, vreau sa vorbesc pe marginea acestei carti, probabil ca, inevitabil, de fapt, conferinta va fi mai putin interesanta decat cartea, unde m-am putut desfasura cu exemple si argumente”.
Efervescenta intelectualitatii
Scriitorul le-a studiat dosarele universitarilor, profesorilor, conferentiarilor, academicienilor, scriitorilor si jurnalistilor si i-a trecut prin aceasta perioada de doua decenii “care a fost cea mai dificila din istoria Romaniei, cu cele mai multe schimbari. Daca noi stim ce s-a petrecut atunci, pentru elita intelectuala a acelor ani a fost o mare deruta, oamenii s-au trezit in fata unor schimbari, care nu stiau unde vor duce” a mai explicat istoricul. Acesta spune ca in deceniul trei al secolului trecut elita intelectuala a crescut spectaculos datorita dezvoltarii invatamantului, cresterea ponderii generatiei tinere, din care au facut parte Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica, care scriu “opere semnificative, desi au putin peste 20 de ani. Desi se simt marginalizati social, pentru ca nu erau platiti la adevarata lor valoare in invatamantul universitar, ei nu sunt complexati ca inaintasii lor. Multi vor o schimbare radicala a tarii si cred ca s-au dezvoltat suficient cultural pentru a imbina conditia de roman cu cea de european. Ei sunt cosmopoliti si sustinatori ai culturii romane, precum Eliade“, mai explicat scriitorul.
La aceasta efervescenta culturala a participat activ Regele Carol al II-lea, care a sprijinit moral dar si financiar, in unele cazuri (Tudor Arghezi) tineretul intelectual pe care-l vedea nonconformist. “Intelectualii romani voiau o alfel de Romanie, toti erau interesati sa puna Romania in miscare. Asa a aparut proiectul national si cel democractic din perioada interbelica. Multi doreau o Romanie romaneasca, considerand ca romanii adevarati sunt numai la sat, iar orasul este perceput ca un loc unde locuiesc strainii. La fel si Carol al II-lea, care se vrea multe, dar mai ales un rege al taranilor, oricum un merit incontestabil l-a avut la sustinerea culturii nationale, fiind numit si «regele culturii»”, a mai amintit profesorul Lucian Boia.
Problema evreiasca si miscarea legionara a fost prezentata in contextul universitar de catre istoric. Acesta a adus in atentia celor prezenti faptul ca pe principiul nationalist universitatile au avut adevarate sesiuni de epurare etnica. Istoricul Lucian Boia a mai spus ca oamenii sunt acum “destepti pentru ca stiu ce s-a intamplat atunci. Ei credeau ca legionarismul este o metoda de purificare, de a distruge «coruptia », ca sa spunem asa, era o metoda de romanizare. Cand a venit Antonescu, si regimul sau mai putin ideologizat, care condamna Comisiile de revizie care au dat afara din Universitati evreii, el spune ca nu poti sa-i dai afara doar pentru delict de opinie, daca profesorii gresesc sa fie judecati dupa legile tarii si nu altfel. Dar ideea este ca nu mai avea pe cine sa mai dea afara din Universitate. A mai ramas Tudor Vianu, evreu la origini, dar romanizat, dupa ce tatal sau fusese in razboi“.
In cadrul manifestariilor ”Conferintele UAIC” va conferentia pe 24 aprilie a.c. Aurora Liiceanu, iar pana cum au fost la ”Cuza”: Uca Marinescu, Dan C. Mihailescu, Victor Rebengiuc si Stere Gulea si Catalin Stefanescu.
Laura-Elena Bejinariu
Andreea Soucaliuc
Erika Ivoniac
Niciun comentariu