Miercuri, 4 aprilie a.c., incepand cu ora 14.00, va avea loc in Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi, conferinta ”Elita intelectuala romaneasca intre anii 1930 si 1950”, sustinuta de istoricul Lucian Boia. Conferinta va fi urmata de lansarea la Iasi a volumului omonim „Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre anii1930 si 1950”. Evenimentul va fi primul dintr-o serie de conferinte organizate in cadrul proiectului „Conferintele UAIC”.
„Este pentru prima data cand domnul Lucian Boia vine la universitatea noastra si daca ar fi sa tinem cont de ecourile pe care le-am primit pana acum, exista oameni care asteapta cu foarte multa nerabdare ca domnul profesor Boia sa vina la universitate si sa tina aceasta conferinta. Acest lucru se datoreaza profilului sau intelectual, iar opinile lui, cel putin din punctul meu de vedere, sunt foarte asteptate si privite cu interes, datorita ineditului si unghiului de abordare nonconformist. Domnul Boia vine si ne pune in fata o oglinda a istoriei a doua decenii din prima jumatate a secolului al XX-lea, si de cele mai multe ori se intampla ca ceea ce vedem in oglinda sa nu ne placa, de aici curentele de opinii nefavorabile, controversele sau injuriile. Speram sa fie un eveniment cu multi participanti, nu numai studentii nostri, ci si iesenii care ne tot intreba cand vine Lucian Boia”, a declarat Lidia Bourceanu, responsabil eveniment de la Departamentul MEDIA al UAIC.
Printre invitatii conferintelor UAIC se vor numara personalitati din domeniul literar si artistic, din lumea stiintei si a sportului, precum si absolventi ai UAIC, care lucreaza in strainatate.
Aurora Liiceanu, la „Conferintele UAIC”, pe 24 aprilie
„Ideea proiectului a plecat de la dorinta de a prezenta comunitatii academice din UAIC si nu numai, repere, modele, personalitati care au cu adevarat ceva consistent de spus. Il vezi si asculti pe Lucian Boia, ti se pare interesant, te incita, asa ca pui mana pe o carte de a lui si incepi sa-l descoperi, practic, asta am dorit. In marea asta de nimicuri si de lucruri mai putin atractive din punct de vedere intelectual, am dorit sa le aratam oamenilor ca se poate sa atinge succesul in domeniul tau de activitate cand obtii niste rezultate si cand ai ceva de spus. Cred ca de astfel de conferinte au nevoie tinerii, care-s in plin proces de formare culturala, dar si a personalitatii lor. In premiera pot sa spun ca tot in cadrul acestui proiect, pe 24 aprilie o vom avea invitata pe doamna Aurora Liiceanu, care sa ne vorbeasca despre cel mai recent volum al sau, aparut cu o saptamana sau doua in urma la Editura Polirom. Asteptam ca domnia sa sa ne vorbeasca despre fenomenele de tip sociologic cu impact in psihologia maselor, asa cum le-a observat”, a mai explicat Lidia Bourceanu.
Proiectul „Conferintele UAIC” a primit avizul rectorului in 2009, insa abia de anul trecut au avut loc primele manifestari. Pe 25 februarie 2011, a conferentiat in Aula Magna, Uca Marinescu, prima romanca ce a ajuns in Antarctica, apoi Dan C. Mihailescu, Victor Rebengiuc si Stere Gulea, iar pe 16 mai a fost prezent la „Cuza” Catalin Stefanescu.
Volumul „Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre anii1930 si 1950” de Lucian Boia a fost publicat la Editura Humanitas si a avut lansarea oficiala pe 1 noimebrie anul trecut, la Bucuresti. Istoricul are publicate numeroase carti traduse in franceza, engleza si germana, unele republicate in acest an, precum „Romania, tara de frontiera a Europei”, o continuare a volumului ”Istorie si mit in constiinta romaneasca”. Profesorul este fondatorul si directorul Centrului de istoria imaginarului, de la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
Laura-Elena Bejinariu
Niciun comentariu